Premiér Rusnok: Armáda potřebuje politický konsenzus

14.11.2013 11:40

Předseda vlády Jiří Rusnok vystoupil na Velitelském shromáždění náčelníka generálního štábu Armády České republiky.

Premiér Rusnok: Armáda potřebuje politický konsenzus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Ve svém projevu premiér ocenil profesionalitu a nasazení příslušníků ozbrojených sil. Připomněl také význam vojska pro vznik a obnovu státu v roce 1918 a 1945. Před blížícím se patnáctiletým výročím vstupu ČR do NATO předseda vlády zdůraznil nenahraditelnost transatlantického spojenectví. Zároveň uvedl, že bezpečnostní spolupráci musíme rozvíjet i v rámci Evropské unie a Visegrádské skupiny.

Premiér upozornil, že pro ozbrojené síly je klíčová stabilita, kterou může zajistit pouze široký politický konsensus na základních principech obrany státu. Nadstranickou shodu vyžaduje i předvídatelnost plánování ve víceletých finančních cyklech.

Předseda vlády dále vyzdvihl úspěchy armádních sportovních klubů, které letos slaví 65 let existence a k jejichž členům patří řada známých českých medailistů.

Kabinet Jiřího Rusnoka nedávno schválil několik let připravované legislativní změny, které přinesou armádě transparentní kariérní řád, férové ohodnocení vojáků, podporu aktivních záloh či zjednodušení nasazování sil.

Tradičního každoročního velitelského shromáždění se kromě premiéra Jiřího Rusnoka zúčastnili i ministr obrany Vlastimil Picek a náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…