Premiér Rusnok: Příští rok bude rok obnovy a překonání důsledků krize

17.11.2013 18:40

Předseda vlády Jiří Rusnok vystoupil v pátek 15. listopadu 2013 s projevem na Celorepublikové poradě Svazu českých a moravských výrobních družstev v Kongresovém sále Top Hotelu Praha. Premiér se v projevu zaměřil především na podmínky družstevního podnikání.

Premiér Rusnok: Příští rok bude rok obnovy a překonání důsledků krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Projev předsedy vlády Jiřího Rusnoka na poradě Svazu českých a moravských výrobních družstev

Vážené dámy, vážení pánové,

těší mne, že mám tuto příležitost potkat se se zástupci výrobních družstev, tedy organizací, které jsou jednou z klíčových částí naší ekonomiky. Česká ekonomika je stále založena primárně na výrobě, a ani v dlouhém období se nedá předpokládat, že by byla plně nahrazena sektorem služeb. Forma podnikání prostřednictvím družstva by se v dnešní době mohla zdát přežitkem, ale není tomu tak. Naopak proběhlá finanční krize prokázala, že stabilitě ekonomického prostředí svědčí právě různorodost forem podnikatelské činnosti.

Družstevní podnikání je zaměřeno více dlouhodobě a vytváří si v lepších časech dostatečné rezervy na období ne tak šťastná. Družstva mohou plnit i významnou úlohu sociální. Jinými slovy, družstevní podnikání je v podstatě „stát“ v menším měřítku.

Výrobní družstva jsou v přímém kontaktu se zákazníkem. Okamžitě tak mají zpětnou vazbu, jestli něco dělají správně nebo špatně. Je škoda, že podobnou okamžitou zpětnou vazbu nemají všichni politici.

Dovolte mi také pár slov k aktuální ekonomické situaci, která by vás mohla zajímat. Česká ekonomika se začíná pomalu oživovat a vláda také připravila prorůstový rozpočet, což se – věřím – odrazí i pozitivně u výrobních družstev.

Poslední údaje o HDP za 3. čtvrtletí sice indikují 0,5 procentní mezičtvrtletní pokles. Mezikvartální data jsou nicméně vždy postavená trochu na vodě, a osobně očekávám pozitivní revizi těchto hodnot.

Na příští rok již očekáváme oživení ekonomiky. Hrubý domácí produkt by měl reálně vzrůst o 1,3 %, podle České národní banky dokonce o 2,1 %.

U ČNB bych se možná na chvíli zastavil. V poslední době se zvedla, pro mě překvapivá, vlna negativních reakcí na devizové intervence, které banka spustila.

Upřímně jsem čekal, že pokud, tak bude banku kritizovat zahraničí, ale ne domácí ekonomové a dokonce i exportéři.

Vidím zatím možná někde individuální problémy, kdy si exportéři například zajistili prodej svých výrobků a služeb v zahraničí za fixní kurz, který byl silnější, než je tomu nyní. Naopak náklady někteří exportéři zajištěné neměli, takže krátkodobě to může mít negativní dopad do jejich hospodaření.

To jsou ale individuální příběhy. ČNB se dívá na ekonomiku jako na celek. Intervence budou trvat minimálně rok a půl a dlouhodobě tak právě exportéři vydělají nejvíce. Ale nejen exportéři, a tady se dostávám k vám, k výrobním družstvům.

Oslabení české měny má totiž efekty i na domácí trh. Vaši zahraniční konkurenti totiž budou muset své zboží a služby na českém trhu zdražit, aby v cizí měně – nejčastěji euru – dostali stejnou částku.

Vaše cenová konkurenceschopnost na domácím trhu se tak zvyšuje, a to tak, že prakticky okamžitě. Tento efekt si málokdo uvědomuje, ale je také podstatný. Nemusíte tak konkurovat pouze kvalitou – která je u vás v řadě případů vyšší než u zahraniční konkurence – ale také cenou.

Druhý pozitivní vliv na vaše podnikání má nastavení úrokových sazeb. To, že ČNB snížila úrokové sazby na historická minima, a také díky tomu, že český stát má díky své důvěryhodnosti v zahraničí na dluhopisech jedny z nejnižších úroků na světě, zlevnilo také komerční úvěry.

Pokud tedy využíváte pro své podnikání bankovní úvěry – jakože téměř jistě využíváte – tak máte další výhodu oproti zahraniční konkurenci, neboť si můžete půjčovat za lepší úrokové sazby.

Abych to shrnul – oživující ekonomika, devizové intervence a nízké úrokové sazby jsou příslibem, že nejenom českým družstvům, ale obecně českým podnikům se bude v příštím roce dařit. Bude to rok obnovy, rok překonání důsledků hospodářské krize. Jsem celoživotním optimistou, ale v tomto případě si dovolím tvrdit, že spíše realistou. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice