Premiér Rusnok navštívil pracovně znojemskou radnici

08.10.2013 15:30

Znojemskou radnici navštívil během své dnešní pracovní cesty po Jihomoravském kraji předseda vlády ČR v demisi Jiří Rusnok v doprovodu krajského hejtmana Michala Haška. Starosta města Vlastimil Gabrhel ocenil, že si hosté našli ve svém programu čas na pracovní jednání se zástupci Znojma.

Premiér Rusnok navštívil pracovně znojemskou radnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

V úvodu premiérovi nastínil, jaké problémy vedení města v současné době řeší. Vesměs jde o záležitosti, které se nedají ovlivnit vlastními silami. V první řadě se zmínil o nekompetentním rozhodnutí bývalého ministra financí, respektive Generálního ředitelství cel Praha, které převedením tří pracovníků celního referátu do Brna a Jihlavy zkomplikovalo život firmám ze znojemského regionu, jež jsou nyní nuceny proclívat své zboží v jihomoravské metropoli. Takové rozhodnutí se podle starosty neslučuje s podporou proexportní politiky české vlády.

Podstatná část jednání byla věnována otázkám dopravního napojení Znojma na Prahu a Brno a také zablokované stavbě znojemského obchvatu. „Jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic o tom, aby jako investor urychlilo stavbu obchvatu města, uvízla na mrtvém bodě,“ konstatoval starosta Vlastimil Gabrhel. „Přes sliby, které vedení Znojma dostalo na počátku letošního roku, se věci v podstatě nehnuly dopředu ani o píď,“ upozornil také přítomnou ředitelku brněnského závodu ŘSD Věru Hoderovou.

Pozornost věnovali účastníci pracovní schůzky i železniční dopravě. Druhé největší město kraje má sice kvalitní napojení na Vídeň, ale ve směru do českého vnitrozemí je situace tristní. Na časy se nyní blýská, jen pokud jde o opravu části trati ve směru na Břeclav, konkrétně v úseku Znojmo – Hrušovany nad Jevišovkou.

Premiér v demisi Jiří Rusnok konstatoval, že je samozřejmě třeba dbát na to, aby žádný z regionů nezůstal odříznutý od zbytku republiky. Primárně politickým zájmem podle něho je, aby všechny oblasti měly kvalitní dopravní napojení na hlavní i krajské město.

V závěru jednání se předseda vlády zajímal o strukturu rozpočtu Znojma a ocenil, jak se vedení města vyrovnává se zděděnými dluhy. Nezapomněl se však zeptat ani na to, zda radnice podporuje sportovce, kteří město reprezentují. Starosta ho ubezpečil, že kromě vrcholových sportovců vedení Znojma nezapomíná ani na podporu dětských a mládežnických sportovních oddílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…