Prezident republiky podepsal zákon o zlepšení podmínek obviněných ve vazbě

28.08.2013 13:13

Poté, co obě komory Parlamentu ČR schválily vládní návrh zákona o výkonu vazby a zákona o výkonu trestu odnětí svobody, podepsal zmíněné normy i prezident republiky Miloš Zeman. Jde o úpravy, které mají výrazně zlidštit podmínky ve vazebních věznicích a přiblížit je tak realitě, že v těchto prostorách jsou dočasně umístění lidé, na něž zákon pohlíží stále jako na nevinné.

Prezident republiky podepsal zákon o zlepšení podmínek obviněných ve vazbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Díky tomu, že pan prezident Zeman oba zákony podepsal, bude například odsouzeným umožněn častější kontakt s rodinou prostřednictvím telefonu, zvýší se počet návštěv, které budou moci přijmout, a daleko častěji se má také využívat vazby ve zmírněném režimu. Vše proto, aby podmínky vazby nebyly do takové míry stresující a nedůstojné, jako tomu bylo podle starých norem,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Zákon také pamatuje na možnost zaměstnávání obviněných. Byl sepsán podle praktických zkušeností a poznatků Vězeňské služby ČR a orgánů činných v trestním řízení. Zohledňuje nejen Evropská vězeňská pravidla, ale i doporučení veřejného ochránce práv a poznatky státních zástupců, kteří vykonávají dozor nad výkonem vazby a trestu odnětí svobody. Současně zřizuje zvláštní oddělení pro vojáky a příslušníky ozbrojených sborů,“ doplnil 1. náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák.

Norma konkretizuje a vyvažuje práva obviněných i odsouzených. Například obviněný, který o to požádá, může být umístěn samostatně, nebrání – li tomu účel vazby a umožňují – li to podmínky ve věznici. Novela navrhuje, aby obvinění byli v zásadě umisťováni do oddělení výkonu vazby se zmírněným režimem, pokud to neohrozí účel vazby, zejména koluzní vazby. Stejně tak, pokud to dovoluje účel vazby, povoluje novela obviněnému telefonovat s rodinou, či osobou blízkou. Toto uvolnění režimu telefonování reaguje nejen na evropskou legislativu, ale i na doporučení Českého helsinského výboru. S ohledem na tato doporučení také zákon umožní obviněným lépe udržovat a rozvíjet rodinné vztahy. Ředitelům věznic povolí v odpovídajících prostorách umožnit obviněným návštěvu bez kontroly ze strany Vězeňské služby, opět s ohledem na účely vazby.

Norma, která začne platit od začátku příštího roku, pamatuje také na ekonomiku provozu a bezpečnost. Úspory má zajistit například nová povinnost obviněných uhradit náklady za zdravotní služby, které nejsou kryté pojištěním, regulační poplatky a náklady pozitivních testů na přítomnost návykových látek. Pro dosažení větší bezpečnosti ve věznicích pak zákon zavádí kategorii velmi nebezpečných odsouzených, kteří mohou být i dlouhodobě a opakovaně umísťováni do oddělení se zesíleným stavebně technickým zabezpečením. Novela také znemožní vězňům mít při sobě finanční hotovost.

„Novelu vnímám jako vyváženou. Na jedné straně práva vězněným osobám přidává, ale na straně druhé zpřísňuje režim,“ dodal 1. náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…