Primátor Onderka: Projekty Brna pro zlepšení životního prostředí

26.09.2013 14:04

Město Brno připravuje hned několik projektů pro zlepšení životního prostředí a využití volného času pro občany.

Primátor Onderka: Projekty Brna pro zlepšení životního prostředí
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

Rada města Brna schválila ve středu 25. září 2013 materiál, který má za cíl zkvalitnění přírodního bohatství. Všechny projekty jsou zároveň  spolufinancované z Operačního programu Životní prostředí.

„Vzhledem k tomu, že Brno patří mezi města, kterým se úspěšně daří čerpat finanční prostředky z fondů Evropské unie, jsme tentokrát zacílili na oblast životního prostředí. Všechny tyto tři projekty pomohou zvýšit kvalitu životního prostředí ve městě a významně přispějí pro volnočasové aktivity občanů Brna,“ uvedl primátor města Roman Onderka.

1. Příprava a realizace prvků územního systému ekologické stability – ÚSES v k. ú. Chrlice

Cílem tohoto projektu je posílení ekologicko-stabilizační funkce řešeného území, které má akutní nedostatek krajinné zeleně a absenci jejího propojení s obytnou zónou, doplnění chybějící části lokálního biokoridoru, kterým je Ivanovický potok, založení a dosazení dvou interakčních prvků. Výsadbami stromového a keřového patra, provedením doplnění a založení vegetačních formací podél potoka, polní cesty a obnovou bývalého sadu dojde ke zvýšení biodiverzity a  v neposlední řadě významně přispěje k  udržení krajinného rázu.

Celkové náklady projektu činí 1 669 tis. Kč. Předpokládaná výše dotace je 1 669 tis. Kč.

2. Příprava a realizace prvků územního systému ekologické stability – Lokální biokoridor Heršpická Leskava

Cílem tohoto projektu je posílení ekologicko-stabilizační funkce řešeného území, které má akutní nedostatek krajinné zeleně a absenci jejího propojení s obytnou zónou. Na ploše biokoridoru bude založen travinný porost a následně vysazeny různě velké skupiny stromů
a keřů i jednotlivé solitéry. Při okraji biokoridoru na jeho hranici a podél bloků orné půdy budou založena stromořadí.

Celkové náklady projektu činí 2 610 tis. Kč. Předpokládaná výše dotace je  2 610 tis. Kč.

3. Příprava a realizace prvků územního systému ekologické stability Regionální biocentrum Stará řeka

Cílem tohoto projektu je posílení ekologicko-stabilizační funkce řešeného území, které má akutní nedostatek krajinné zeleně a absenci jejího propojení s obytnou zónou, realizací části regionálního biocentra RBC 238 Soutok Svratky a Svitavy. Založením travinných porostů, výsadbami stromového a keřového patra, provedením doplnění a založení vegetačních formací navazujících na stávající porosty, založením stromořadí podél účelových komunikací dojde ke zvýšení biodiverzity a  v neposlední řadě významně přispěje k udržení krajinného rázu.

Celkové náklady projektu činí 5 021 tis. Kč. Předpokládaná výše dotace je 5 021 tis. Kč.

Nositelem všech výše uvedených projektů je Odbor životního prostředí Magistrátu města Brna, který zajistil zpracování projektových dokumentací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Onderka - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…