Putnová (TOP 09): Bude Senát servisem pro prezidenta?

20.08.2013 8:56

S blížícím se termínem hlasování o rozpuštění Sněmovny se začalo znovu mluvit o legislativních plánech. V období po rozpuštění Sněmovny slouží Senát jako pojistka pro přijímání neodkladných zákonů.

Putnová (TOP 09): Bude Senát servisem pro prezidenta?
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Anna Putnová

Za takový asi považuje MŠMT novelu, týkající se jmenování profesorů v České republice - na přímé přání prezidenta Zemana totiž připravilo novelu vysokoškolského zákona. V současné úpravě jmenuje profesory prezident. Tato podoba se ale prezidentovi nelíbí a chce, aby v budoucnu jmenoval profesory ministr školství.
Do vysokoškolského zákona chce propašovat značně problematickou novelu prostřednictvím Senátu, protože ve Sněmovně by tato změna nenašla podporu. Důvodů je několik. Je připravena komplexní novela vysokoškolského zákona, a v rámci jejího projednávání se očekává také diskuse o pozici profesorů, jejich roli v akreditačním řízení, zastoupení v akademických senátech a dalších akademických činnostech. Sem diskuse o způsobu jmenování profesorů patří. Vytržení ad hoc jednoho prvku z celého kariérního systému bez jakéhokoli hodnocení politické konotace je ale velmi nešťastné.
Budou se takto pravomoci v udílení vysokoškolských hodností posouvat i na ostatní stupně soustavy nebo jde jenom o jmenování profesorů a odbřemenění prezidenta?

Bude ministr školství, nominovaný některou ze stran, nestranný a nadstranický ve jmenování profesorů? Věcných otázek spojených s narychlo ušitou úpravou by bylo víc. Odpovědím se chtějí předkladatelé na pokyn prezidenta vyhnout. V období po rozpuštění Sněmovny by to bylo možné.

Tou zásadní otázkou zůstává ale naléhavost přijetí takové normy. Proč má být zbytná a věcně problematická novela zákona přijímána ve speciálním režimu? Protože by ji Sněmovna zamítla? To je přece alarmující zjištění. Pokud ji Senát lokajsky pochválí a schválí, tak se stává servisem pro prezidenta. Není těžké uhodnout, že nejde ani tolik o profesory jako o další prezidentský kapric. A Senát? Je ochoten hrát loutkové divadlo pro pobavení prezidenta nebo bere ještě sám sebe vážně? Pokud ano, tak by tuto úpravu měl nechat řádnému projednání v rámci komplexní novely vysokoškolského zákona tam, kam logicky patří – do Sněmovny.

doc. RNDr. Anna Putnová Ph.D. MBA, poslankyně a předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Putnová - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).