Putnová (TOP 09): Více tělocviku? Dobrá cesta

25.01.2014 9:50

Budoucí ministr školství senátor Chládek uvažuje o rozšíření tělesné výchovy ve školách a podpoře zdravého stravování. Jako důvod uvádí špatnou tělesnou kondici našich dětí a vysokou míru obezity. Je to dobré rozhodnutí.

Putnová (TOP 09): Více tělocviku? Dobrá cesta
Foto: PSP ČR
Popisek: Poslankyně za TOP 09, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA, předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR

Sama už čtvrtým rokem upozorňuji na zneklidňující data, týkající se fyzické kondice českých dětí. Proto jsme také ve volebním programu TOP 09 kladli důraz na pohybovou aktivitu dětí v rámci povinné školní docházky. Slíbili jsme, že posílíme fyzickou zdatnost dětí zvýšením hodinové dotace tělesné výchovy a budeme žáky motivovat ke zdravému životními stylu.

Více než tři roky také čelím některým skeptickým názorům z řad učitelů o efektivitě tohoto záměru. Přesto jsem přesvědčena, že zdravý životní styl a obliba pohybu jsou nejlepšími předpoklady prevence nejen dětské obezity, ale i civilizačních chorob v dospělosti. A škola k tomu má ty nejlepší nástroje. Také z toho důvodu jsem ráda, že se mně podařilo prosadit pilotní projekt ministerstva školství „Pohyb a výživa“, který v rámci celé České republiky druhým rokem testuje výsledky zavedení třetí hodiny tělocviku v kombinaci s prosazováním a osvětou zdravého stravování.

Ano, pane ministře, pokračujte, je to správná cesta. Doufám, že to nebude jediný návrh, který budete ve vašem úřadě s TOP 09 sdílet a prosazovat. Koneckonců začít můžete už příští měsíc podporou novely zákona o dětských skupinách. Je to stejně nosná, moderní a potřebná změna jako pohybová aktivita dětí.

Podařilo se mi prosadit pilotní projekt „Pohyb a výživa“, který v rámci celé země druhým rokem testuje výsledky zavedení třetí hodiny tělocviku v kombinaci s prosazováním a osvětou zdravého stravování.

Anna Putnová, poslankyně TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…