Rafaja (KSČM): Zákon o obecném referendu jako pojistka voličů proti „zapomnětlivosti“ politiků

06.01.2014 10:20

Když poslouchám zprávy o jednání budoucí vládní koalice, mám velmi smíšené pocity. Připadá mi, jakoby se za jednáním o rozdělení konkrétních resortů mezi jednotlivé aktéry opět značně vytrácely předvolební sliby. Nejvíc je to znát na otázce tzv. církevních restitucí.

Rafaja (KSČM): Zákon o obecném referendu jako pojistka voličů proti „zapomnětlivosti“ politiků
Foto: Archiv RR
Popisek: Radomír Rafaja

A nejde přitom jen o ČSSD, která se dostává s jedním ze svých předvolebních „taháků“ do největšího rozporu. Hnutí ANO přece obecně opakovaně slibovalo, že bude bránit mrhání státními prostředky. A ani KDU-ČSL před volbami veřejně svým voličům nevykládala, že si bude vybírat resorty ne podle toho, kde může nejvíce prospět voličům, ale hlavně podle toho, kde bude moci pohlídat, aby církve se svými velmi přebujelými majetkovými požadavky nepřišly zkrátka. Je to opět z hlediska počtu voličů ta nejmenší strana koalice (a nejmenší i z hlediska poměru sil v parlamentu), která nejvíc diktuje a vydírá, aby uspokojila ne voliče, ale své v pozadí za nitky tahající zájmové lobby (v tomto případě zejména katolickou církev).

Jsem proto rád, že jsem na první místo svého programu postavil požadavek obecného referenda. KSČM tento požadavek prosazuje léta a opakovaně návrh tohoto zákona předkládala ve sněmovně. A i nyní se opět ukazuje, že jde skutečně o zásadní věc. Pokud nebude mít většina poslanců ve sněmovně vůli zrušit špatný zákon, pak jiná možnost, jak posílit vliv běžných občanů na počínání vlády a parlamentu, v mezivolebním období prostě neexistuje.

A že je zákon o tzv. majetkovém vyrovnání s církvemi špatný, o tom není třeba většinu lidí přesvědčovat. Všichni chápou, že nejde jen o nemovitosti, ale že to budou peníze z jejich daní, z čeho bude stát vyplácet miliardy tzv. peněžních náhrad církvím za nikým neprokázaný objem majetku. Kdyby šly tyto prostředky třeba do zdravotnictví, nemuseli bychom se bát, že stát nebude mít dost peněz na udržení celé sítě regionálních nemocnic.

Také mě nikdo nepřesvědčí, že církve chtějí tento majetek jen proto, aby mohly rozvíjet sociální aktivity. Informace o tom, jaké konkrétní nemovitosti církve požadují, to jasně ukazují. Nebudu chodit daleko – například požadavek na vydání kroměřížského zámku určitě není cestou, která by jakkoli pomáhala lidem v našem regionu. Musím konstatovat, že mi je z toho smutno. Ale nevzdávám se. Dokud nebyl celý proces ukončen, náprava je stále možná.

Pokud uspěji v zápolení o senátní mandát, bude zákon o obecném referendu (a konkrétně referendum ke zrušení zákona o tzv. církevních restitucích) jednou z mých hlavních priorit. Zákon o referendu totiž vnímám – a nejen v návaznosti na tzv. církevní restituce – jako pojistku voličů proti zapomnětlivosti politiků.

Radomír Rafaja, zastupitel města Zlína a kandidát KSČM do Senátu ve volebním obvodu 80 – Zlín

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

17:17 Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k soudu s učitelkou z Prahy 6 Martinou Bednářovou