Ransdorf (KSČM): Předvolební sliby Andreje Babiše

18.12.2013 11:32

Německý filosof Friedrich Nietzsche kdysi ironicky vyslovil, že základní vlastností člověka je jeho schopnost slibovat. Slibem nezarmoutíš, říká české úsloví. A tak sociální demokraté před volbami slibovali, že zaručí dobře fungující stát. Nevíme ovšem komu. Protože i fašistický stát dobře fungoval. Čeští občané žádali trochu víc lidské důstojnosti a méně arogance politických stran. Nezapomněli, jak za Nečase a Kalouska nefungoval ani obyčejný registr vozidel, zatímco „lidé pravé vůle“ slibovali levný a efektivní stát.

Ransdorf (KSČM): Předvolební sliby Andreje Babiše
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Zdaleka nejvelkorysejší ve svých slibech bylo ANO Andreje Babiše. Hnutí ANO naslibovalo stejná pravidla pro všechny (jak pro miliardáře Babiše, tak pro dělníky jeho firem), zdůrazňovalo, že na rozdíl od politiků makají (a tvrdě makající Martin Komárek místo jednání o rozpočtu odjel na zahraniční dovolenou), ubezpečovalo, že se za nás naše děti nebudou muset stydět, což zase bylo vyznání Martina Stropnického.

Nejvíc ovšem  - zejména v sociálně slabých oblastech - zabralo heslo, že Babiš a spol. umí dát lidem práci. Zkušenost z jeho firem je jiná. Dočetl jsem se, že v Babišobých firmách původně pracovalo 70 tisíc lidí, dnes jich je tam po něčem, co se jen těžko dá nazvat racionalizací, kolem 28 tisíc. Jinak řečeno, náš sociální mesiáš poslal 42 tisíc lidí na pracovní úřady. A stále tvrdí, že stát se má vést jako soukromá firma. Opravdu? Jeden americký ministr v Trumanově vládě, vzešlý z firmy General Motors, okatě zvýhodňoval svůj původní podnik. Na kritiku reagoval udiveně - prohlásil, že si myslel, že co je dobré pro GM, je dobré i pro Spojené státy. General Motors si vedl nakonec tak dobře, že sanace jeho krachu stála americké daňové poplatníky 67, 6 mld. dolarů.  Co myslíte, platí teze, že co je dobré pro Agrofert, je dobré i pro Českou republiku?

Babišovy firmy jsou zatíženy desítkami miliard úvěrů, bez dotací v řepkovém byznysu by se mu vedlo obtížně. Babiš dnes staví na mediálním vlivu, ale nepohrdá a nikdy nepohrdal ani politickým vlivem. Vztahy s náhle zbohatlým Stanislavem Grossem sice popírá, ale tisk i literatura faktu mluví jinak. To je ten jeho příslib protikorupčního prostředí. Kníže Fürstenberg na Křivoklátsku dělal rád z pytláků hajné. Dnešní Česká republika je mnohem dál. Proč jim nesvěřit celý stát?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…