Ransdorf (KSČM): Schwarzenberg útočí na Zemana. Pokus o kulturní zvrat nevyšel?

26.09.2013 8:17

Karel Čapek umřel na Mnichov. On, Masarykův přítel a stoupenec, věřil, že republiku si udělali obyčejní lidé pro sebe. Masarykova republika byla stát plebejský, světský, stát budovaný zdola. Špína, která se proti němu rozpoutala po Mnichovu, tu byla po léta. Schovávala se za vůní kadidla a za oponou konzervativních tradic, v paměti zůstanou sprosté útoky Durychovy na údajně nestatečného Karla Čapka. Duch druhé republiky ožil s nástupem Václava Havla do nejvyšší funkce ve státě. A tak Masarykův řád dostávali lidé, kteří na něj plivali.

Ransdorf (KSČM): Schwarzenberg útočí na Zemana. Pokus o kulturní zvrat nevyšel?
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Doba se změnila a i havlovské iluze vyvanuly. V krajských volbách 2012 dostaly vládní strany méně mandátů než KSČM. Ze slabosti, ze ztráty půdy pod nohama se zrodila křeč mediálně organizovaných útoků na účast KSČM v krajských vládách. Mediální triky byly dále rozvinuty v době volby hlavy státu. V případě Přemysla Sobotky dopadlo referendum o ODS jasně: předposlední místo těsně před Janou Bobošíkovou. V médiích ale má pravice zatím převahu. Došlo tedy k přeskupení sil a ke snaze recyklovat pravice na bázi Karla Schwarzenberga. Je prý výjimečná osobnost, evropsky uznávaná, noblesní, ztělesnění čestnosti, slušnosti, kompetentnosti. Pokus o dosazení Karla Schwarzenberga na Pražský hrad nevyšel. Ale Schwarzenberg pokračuje dál. Vede do voleb TOP 09 (tu zkratku si někteří vykládají jako tuze opotřebovaní politici). A tak je tu agent 009, jak se žertem sám označil.

Co jiným neprojde, Schwarzenbergovi projde. Když mluví tak, že není jasno, co chce říci, pak roztomile žbrblá. Když se nestaral o chod jemu svěřeného ministerstva (kde vyhodil třetinu lidí), pak  to byl projev jeho velkorysého přehlížení běžných starostí. Když spí, což se třeba po lécích může stát každému, sám to vím, u něho to byl a je projev znechucení z prázdných tlachů politiků. On sám (smysl pro humor má, to je třeba říci) o sobě vtipně říká, že je živoucí fosilie. Nu což, skutečné zkameněliny jsou krásné.

Havlomané se pokusili o to, přemalovat české dějiny. Pro Havla byla vlast nevětraný pelech, pro jeho přátele a obdivovatele byli husité barbaři, kteří rozvrátili Evropu a odtrhli nás od ní, Bílá hora začátkem kulturního rozkvětu, národní obrození krokem nazpět, Rakousko prý fungovalo a Masaryk ho zničil, s Němci jsme se zbavili elity a za to bychom se měli nejbližších sto let omlouvat. Havel řekl na adresu počátků našeho státu, že náš stát příznačně prý začíná bratrovraždou. To vše vtloukají do hlavy našim dětem.

Osobně si myslím, že Schwarzenberg je pouze zneužit určitými mocenskými skupinami, které cítí, že musí změnit vlajku. Ale za ním jako symbolem konzervativních (tedy prý slušných) hodnot se skrývá pokus o kulturní převrat, který má změnit směr moderních českých dějin. Mohli bychom použít i silnějšího výrazu: je to pokus o  sametovou kulturní kontrarevoluci. Nemám osobně vůbec nic proti Karlu Schwarzenbergovi. Když chce, dokáže být milý a vtipný společník. Ale od kandidáta na českého presidenta i případného předsedy vlády očekávám více, mnohem více. Mimo jiné to, aby pochopil, že druhá světová válka nebyla tenisový zápas, po kterém si soupeři podají ruce a život jde vesele dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…