Řápková: Proč Daniel Hůle veřejně lhal o věcech, jimž nerozumí?

31.07.2013 21:07

Soud rozhodl, že se mi má Daniel Hůle omluvit. Otázky ale zůstávají.

Řápková: Proč Daniel Hůle veřejně lhal o věcech, jimž nerozumí?
Foto: Archiv
Popisek: Ivana Řápková

V květnu roku 2011 pronesl Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni ve vysílání ČT 24 na mou adresu nepravdivé tvrzení, že jsem coby primátorka Chomutova přivedla město cu grunt o osm milionů do dluhu, a to kvůli nezákonné exekuci.

Protože to není pravda, požadovala jsem na něm prostřednictvím soudu omluvu. Trvalo to dva roky, ale nakonec mi dal Vrchní soud v Praze za pravdu a pan Hůle mi musel zaslat písemnou omluvu za své nepravdivé výroky.

Nežádala jsem omluvu v tisku či televizi, nechtěla jsem finanční odškodnění. Pouze jsem chtěla dokázat, že není správné a morální, aby si někdo mohl dovolit o druhém člověku veřejně šířit lži. Jsem ráda, že mi dal soud za pravdu, a vzbuzuje to ve mě naději, že má cenu se proti lhářům bránit.

Daniel Hůle vystupoval v televizi jako ekonomický expert. Sám o sobě říká, že je redaktor, grafik a vydavatel a v rámci společnosti Člověk v tísni se označuje za analytika v oblasti předlužení a vzdělávání sociálně znevýhodněných lidí. Vystudoval elektrotechnickou průmyslovku a na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity studoval demografii a sociologii. Nic z toho z něj nečiní ekonomického experta a je tudíž pochopitelné, že ani v otázce hospodaření či rozpočtu města není nejspíš schopen odborného stanoviska. U soudu říkal, že vycházel z informací uvedených v médiích. Jako člověk, který se při práci se sociálně vyloučenými jistě sám často setkává s různými mediálními dezinformacemi a manipulacemi, by asi měl vědět, jak ošidné je opírat se o neověřené informace z médií.

Zůstává tedy otázka, proč se vlastně pan Hůle snažil působit jako ekonomický expert a proč veřejně lhal o věcech, o kterých nic neví a jimž nerozumí. Osobně jsme se neznali, některé jeho názory ohledně problematiky předlužení akceptuji, jeho snahu pomáhat lidem, kteří se ocitli v dluhové pasti, považuji za záslužnou. Co ho tedy vedlo ke snaze mě poškodit?

Nemohu znát motivy jeho chování, ale zdá se, že podlehl veřejné snaze mých politických odpůrců mě dlouhodobě poškozovat nesmyslnými tvrzeními, že jsem rasistka, že jsem člověk bez sociálního cítění, že podporuji lobby exekutorů a podobnými nesmysly. Kdo se pokouší zabývat mými návrhy podrobněji a bez předsudků, dobře ví, že mi jde dříve v roli chomutovské poslankyně i dnes, kdy jsem poslankyní, hlavně o to, aby byl v naší zemi uplatňován občanský přístup, který je samým základem demokracie. Rovnost všech občanů musí být založena nejen na rovném přístupu k právům, ale též v rovnosti povinností všech bez rozdílu vyznání, původu či barvy pleti. A pokud si někdo myslí, že pro něj dodržování povinností neplatí, mám právo ho považovat za nepřizpůsobivého a pokoušet se jeho přístup změnit.

Pan Hůle se omluvil. Ale až na základě rozhodnutí soudu. O upřímnosti takové omluvy lze tedy pochybovat. Ale snad si alespoň on i jeho našeptavači uvědomí, že veřejně lhát se v naší zemi jen tak beztrestně nesmí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivana Řápková - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…