Recman (KSČM): Kraj podporuje proces humanizace sociálních služeb

27.06.2013 7:24

Větší komfort a více soukromí získali klienti Domova Hortenzie ve Frenštátu pod Radhoštěm. Díky téměř třicetimilionové investici z rozpočtu Moravskoslezského kraje a dvaadvacetimilionové dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí mohou nyní bydlet v jedno- a dvoulůžkových pokojích se sociálním zařízením. Nevyhovující budova z roku 1972 byla za tyto peníze zrekonstruována a zmodernizována. V úterý (25. 6.) ji slavnostně otevřeli náměstci hejtmana Svatomír Recman a Ivan Strachoň.

Recman (KSČM): Kraj podporuje proces humanizace sociálních služeb
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

„Moravskoslezský kraj podporuje proces humanizace sociálních služeb a zvyšování jejich kvality. Při poskytování dané sociální služby se vždy zaměřujeme na konkrétního uživatele, vnímáme ho jako individualitu s individuálními potřebami. Mimo jiné podporujeme seniory v aktivním životním stylu, aby si co nejdéle udrželi fyzickou a mentální svěžest,“ uvedl náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Svatomír Recman.

Budova, která byla původně státním zařízením ve správě Okresního úřadu v Novém Jičíně a od roku 2003 ji užívá příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, byla ve špatném stavebně technickému stavu a neodpovídala podmínkám pro poskytování kvalitních sociálních služeb. Proto bylo nutné ji zrekonstruovat a modernizovat. Stavební práce byly zahájeny v březnu 2012 a trvaly rok. Letos v květnu 2013 se mohli senioři přestěhovat z přechodného bydlení zpět do svého „staronového“ domova.

„Při rekonstrukci se snížil celkový počet lůžek, a zároveň zvýšil podíl jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů. Zároveň bylo vybudováno hygienické zázemí v obytných jednotkách, dovybavily se prostory mimo lůžkové části. Důraz byl rovněž kladen na snižování energetické náročnosti při budoucím provozu zařízení. Konkrétně se jednalo o zateplení budovy, výměnu oken a zasklení lodžií,“ upřesnil náměstek hejtmana pro investice Ivan Strachoň.

Ředitel Domova Hortenzie Jiří Absolon tvrdí, že klienti se ve zmodernizované budově cítí velmi dobře. „Původní projektová dokumentace počítala se 76 lůžky, ale po konzultacích a rozhodnutí krajských radních došlo k její úpravě na konečných 87 lůžek. To je dobře jak z ekonomického hlediska, tak i z hlediska požadavků na umístění v našem zařízení. Zájem seniorů o umístění v Domově Hortenzie je totiž velký. Kapacita 87 lůžek je rozdělena do jednašedesáti jednolůžkových a třinácti dvoulůžkových pokojů,“ konstatoval ředitel Domova Hortenzie Jiří Absolon.

Financování a realizace stavby:

Celkové náklady stavby 51 279 371,81 Kč

z toho:

vlastní zdroje MSK 29 166 622,81 Kč

dotace z Programu MPSV č. 113310 22 112 749,00 Kč

Stavbu prováděla VOKD a.s. Ostrava se svými subdodavateli - nejvyšší podíl firma Rakord spol. s.r. o. Krnov

Stavba byla zahájena 4. 3. 2012 a ukončena 23. 3. 2013

Nastěhování klientů za neuvěřitelně krátkou dobu dne 22. 5. 2013

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.