Řihák: O zrušení vojenského újezdu Brdy by měla rozhodnout až nová vláda

19.11.2013 16:40

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák vyzývá ministry Rusnokovy vlády, aby nerušili vojenský újezd Brdy.

Řihák: O zrušení vojenského újezdu Brdy by měla rozhodnout až nová vláda
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák je znepokojen počínáním Rusnokovy vlády, která se chystá schválit zrušení Vojenského újezdu Brdy. „Myslím si, že tak zásadní rozhodnutí, které ovlivní životy tisíců obyvatel Středočeského kraje, by měla přijmout až případná vláda vzešlá z nedávných předčasných parlamentních voleb,“ říká hejtman Josef Řihák a požaduje, aby současný kabinet hlasování o Brdech odložil.

Rozhodnutí, zda bude Vojenský újezd Brdy zrušen, nebo ne, je podle středočeského hejtmana plně v kompetenci nově zvolených poslanců Parlamentu ČR.

„Samozřejmě souhlasím s tím, že rozloha vojenských újezdů daleko převyšuje potřeby naší armády. Jeden újezd by proto  měl být zrušen. A měly by to být Boletice. Brdy jsou nejen vhodné k výcviku, ale přítomnost vojáků je také velmi výhodná pro zdejší přírodu. Lesy ve středních Brdech jsou ohromnou zásobárnou kvalitní pitné vody, kterou prakticky bez jakýchkoliv nákladných úprav využívají obyvatelé Příbrami, Rokycan a mnoha dalších měst a obcí v okolí. Brdská voda je naším obrovským bohatstvím a měli bychom se k ní proto chovat jako k pokladu. Ve světě se již nyní vedou o pitnou vodu války. A my se chystáme nezodpovědným a nelegitimním rozhodnutím tohoto bohatství zbavit,“ argumentuje Josef Řihák.

Podle středočeského hejtmana nebyly pro rozhodnutí zrušit právě Vojenský újezd Brdy předloženy jasné argumenty. „Zatím nám představitelé Armády ČR nepředložili, jaké jsou náklady na provoz Vojenského újezdu Brdy. A jaké má naopak armáda z tohoto prostoru zisky. Například z prodeje dřeva, ryb a dalších výnosů z hospodářské činnosti. Rovněž se domnívám, že Vojenský prostor Brdy by mohl spolehlivě vydělávat našim vojákům další peníze tím, že bychom jej pronajímali vojákům armád NATO. Troufnu si tvrdit, že málokde v Evropě je tak dobrý horský terén sloužící ke komplexnímu výcviku vojsk, jako právě v Brdech. Vyzývám proto premiéra Jiřího Rusnoka, aby prozatím zastavil rušení Vojenského újezdu Brdy. Před konečným rozhodnutím, který újezd zrušit, očekávám, že ministerstvo obrany předloží na misku vah jasné argumenty pro a proti zachování Vojenského prostoru  Brdy,“ doplnil hejtman Josef Řihák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.