Řihák: Věřím, že zdravý rozum nedovolí, aby se dlouhodobě plánovaná stavba zastavila

19.08.2013 17:27

Středočeští radní schválili podání kasační stížnosti proti rozhodnutí krajského soudu o zrušení koridoru pro dálnici D3

Řihák: Věřím, že zdravý rozum nedovolí, aby se dlouhodobě plánovaná stavba zastavila
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Rada Středočeského kraje na jednání dne 19. srpna 2013 vzala na vědomí rozsudek Krajského soudu v Praze, kterým bylo zrušeno vymezení koridoru dálnice D3 v úseku Jesenice – hranice Středočeského kraje. Radní zároveň souhlasili s podáním kasační stížnosti proti rozsudku Krajského soudu v Praze a uložili vedoucí Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Středočeského kraje Václavě Štědré zpracovat a podat předmětnou kasační stížnost. 

Rada kraje rovněž souhlasí se zpracováním a projednáním návrhu územního opatření o stavební uzávěře pro koridor dálnice D3 a pro koridor silnice II/112 v úseku Benešov – Václavice.

„Jsme přesvědčeni, že všechna naše dosavadní stanoviska ohledně vedení trasy dálnice jsou v souladu s platnou legislativou a navržená trasa je v rámci daných možností tím nejlepším řešením, jak po mnohaletém oddalování usnadnit řidičům cestu do jižních Čech.

Rád bych připomněl, že koncepčně byla trasa D3 řešena v územních plánech velkých územních celků (VÚC) Pražského regionu a okresu Benešov.

Posuzována byla v několika variantách a o konečném výběru trasy rozhodla vláda ČR již v roce 2005. Územní plán byl poté schválen Zastupitelstvem Středočeského kraje napříč celým politickým spektrem. Dálnice D3 je zařazena do sítě dálnic ČR a zahrnuta i v dokumentu závazného pro pořizování zásad územního rozvoje krajů a územních plánů obcí, tj. v „Politice územního rozvoje 2008 ČR“, v čl. 5 koridory a plochy dopravní infrastruktury. Koridor byl proto beze změn převzat do Zásad územního rozvoje (ZÚR) Středočeského kraje.

Věřím také, že zdravý rozum nedovolí, aby se dlouhodobě plánovaná stavba na úkor většiny zastavila a že se obyvatelé žijící podél současné silniční trasy spolu s tisíci na jih jedoucích řidičů konečně dočkají tolik potřebného moderního silničního tahu, který spojí Prahu s Českými Budějovicemi i jihem Evropy.

Pokud Nejvyšší správní soud v Brně (NSS) zruší na základě kasační stížnosti Středočeského kraje rozsudek Krajského soudu v Praze ve věci dálnice D3, budou Zásady územního rozvoje Středočeského kraje v části D3 opět v platnosti a může pokračovat příprava realizace D3 bez výrazného zdržení. V případě, že NSS kasační stížnost zamítne, je připravováno vydání stavební uzávěry v uvažované trase, tak jak to stavební zákon umožňuje. Krajský soud v žádném případě, a ostatně to ani nemohl, nevyloučil vedení D3 v trase podle ZÚR. Není žádný důvod měnit vybranou trasu, která již byla v minulosti variantně posuzována a o výsledku posouzení rozhodla Vláda ČR. V případě zamítnutí kasační stížnosti budou zahájeny práce na aktualizaci ZÚR. Tento proces je časově náročný a dá se odhadnout na dobu přibližně 2 roků,“ komentoval rozhodnutí krajské rady hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…