Rouček (ČSSD): Vyzýváme k podpoře procesu rozšíření o země západního Balkánu

27.12.2013 20:03

V souvislosti se závěry Evropské rady k rozšíření EU o země západního Balkánu vyzývají Evropští sociální demokraté členské státy k další politické podpoře a pokroku v procesu rozšiřování v příštím roce 2014.

Rouček (ČSSD): Vyzýváme k podpoře procesu rozšíření o země západního Balkánu
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Libor Rouček, místopředseda Skupiny S&D zodpovědný za politiku rozšiřování a sousedství EU, řekl:

„Naše Skupina S&D vítá rozhodnutí Rady o zahájení přístupových vyjednávání se Srbskem v lednu 2014. Není pochyb o tom, že si Srbsko plně zaslouží udělat pokrok v přístupovém procesu, neboť dokázalo učinit historický krok směrem k normalizaci vztahů s Kosovem a zahájilo uskutečňování vnitřních reforem.

„Naproti tomu jsme zklamáni, že Rada nevyslala jasnější a pozitivnější signál vůči ostatním zemím západního Balkánu.

„Především Albánie dosáhla v roce 2013 značného pokroku přijetím významné části evropské legislativy a uspořádáním klidných a transparentních parlamentních voleb. Odložením rozhodnutí o statutu kandidátské země promeškala Rada příležitost pomoci konsolidovat tyto úspěchy. Doporučujeme albánské vládě, aby pokračovala v současných reformách - v první řadě v boji proti korupci a organizovanému zločinu. Jen tak se jí podaří získat v brzké době kladné rozhodnutí o udělení statutu kandidátské země, a bude si moci připravit cestu k zahájení přístupových vyjednávání.

„Rovněž v případě Bývalé jugoslávské republiky Makedonie by si Skupina S&D přála, aby Rada prokázala prozíravější a konstruktivnější postoj v otázce zahájení přístupových vyjednávání. Znovu opakujeme naši výzvu k rychlému a všeobecně akceptovatelnému řešení názvu státu, který dosud blokuje přístupový proces. Zároveň důrazně žádáme vládu ve Skopje, aby přestala toto téma využívat k brzdění demokratických reforem – hlavně svobody médií.

„Abychom zůstali hodnověrní a skutečně otevření změnám, vyžaduje politika rozšiřování trvalou a jednoznačnou podporu členských států Evropské unie. Jinými slovy musí být EU připravena dostát svým závazkům v okamžiku, kdy kandidátské a budoucí kandidátské země splní požadované úkoly. V roce 2014 bude nutné, aby členské státy prokázaly strategickou prozíravost a politickou odvahu, a posunuly agendu rozšíření EU do všech zemí západního Balkánu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libor Rouček - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…