Rusnok: Český export do Spojených arabských emirátů roste

30.10.2013 22:11

Předseda vlády Jiří Rusnok přijal ministra a zvláštního vyslance pro energetiku a změnu klimatu Spojených arabských emirátů Sultana Ahmeda Al Jabera.

Rusnok: Český export do Spojených arabských emirátů roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Premiér na setkání ocenil prohlubující se hospodářskou spolupráci mezi oběma zeměmi, jejichž vzájemná obchodní výměna stále roste. „Spojené arabské emiráty jsou jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů České republiky na Blízkém východě," řekl předseda vlády a vyjádřil přesvědčení, že návštěva ministra Al Jabera přispěje k dalšímu posílení této spolupráce.

Od roku 2000 dochází k mimořádnému oživení domácího exportu do Spojených arabských emirátů. V českém vývozu dominují tradiční sklářské výrobky, několik českých producentů má ve Spojených arabských emirátech i vlastní pobočky. V zemi se prosazují také například osobní automobily, elektronika či výrobky gumárenského a strojírenského průmyslu.

České podniky zároveň hledají příležitosti v dalších oborech, především ve stavebnictví, energetice, petrochemii, cestovních ruchu či v segmentu zdravotnických zařízení a přístrojů.

Sultan Ahmed Al Jaber byl v roce 2011 generálním tajemníkem OSN jmenován členem Skupiny na vysoké úrovni pro udržitelnou energii pro všechny. Je rovněž ředitelem společnosti Masdar zabývající se obnovitelnými zdroji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…