Rusnok: Restart spolupráce mezi Českou republikou a Čínou

13.11.2013 12:00

Premiér Jiří Rusnok dnes přijal delegaci generálního tajemníka Sekretariátu spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy pana Song Tao. Čínská delegace se v rámci návštěvy České republiky zúčastní mimo jiné pražského China Investment Fora 2013.

Rusnok: Restart spolupráce mezi Českou republikou a Čínou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Příští rok uplyne 65 let od navázání diplomatických vztahů s Čínskou lidovou republikou. Podle premiéra Rusnoka jsou česko – čínská setkání v těchto dnech mimořádnou příležitostí pro budování a posilování bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi.

Premiér dále připoměl, že na úrovni české vlády vznikla pracovní skupina, která velmi aktivně komunikuje s čínskými protějšky. Tato skupina má za úkol především rozvoj obchodních vztahů.

Oba pánové podpořili Varšavskou iniciativu (spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny), jejíž setkání se bude konat 25 – 26. listopadu v Bukurešti.

V průběhu jednání došlo také ke konkretizaci možností vzájemné spolupráce. V oblasti rozvoje cestovního ruchu je to podpora přímé linky mezi Českou republikou a Čínou. Zájem ze strany Číny je také v oblasti zemědělské výroby, energetiky či železniční dopravě.

Premiér Jiří Rusnok na závěr poděkoval za návštěvu a otevřené snahy o budování spolupráce a uvedl: „Jsme na začátku úplně nové etapy vzájemných a živých kontaktů mezi oběma zeměmi a také v rámci evropsko – čínských vztahů. Dovolím si říct, že se jedná o restart vzájemné spolupráce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.