Rusnok: Vážíme si práce zemědělců a jejich přínosu pro ekonomiku a společnost

13.09.2013 20:15

Předseda vlády Jiří Rusnok při oslavách 20. výročí vzniku Agrární komory ČR přednesl na Žofíně zdravici. Vyzdvihl v ní význam českého zemědělství pro obživu, ale také pro českou krajinu.

Rusnok: Vážíme si práce zemědělců a jejich přínosu pro ekonomiku a společnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Dámy a pánové,

je pro mě velice milou příležitostí moci vás pozdravit na tomto mimořádně slavnostním a významném vašem zasedání. Slavíte už neuvěřitelné výročí 20 let vzniku Agrární komory České republiky a k tomu vám chci velice pogratulovat, že máte velmi mladou, zdravou a současně velmi perspektivní a nadějnou organizaci, která se o vás dokáže velice dobře postarat.

Gratuluji samozřejmě panu prezidentovi Velebovi, protože on patří k těm spolu se svými předchůdci, kteří právě tuto vaši stavovskou organizaci dělají takovou, jaká je. Chci také pogratulovat všem, kteří byli oceněni za činnost v agrární komoře a za svoje výsledky.

Zemědělci jsou lidé, kteří pracují na půdě v naší zemi, jsou ti, kteří se starají o to, aby naše země dávala tzv. chléb ve zdejší, čili abychom se dokázali slušně uživit a hlavně se dnes také starají, aby naše krajina vypadala tak, jak má vypadat. Za to vám všem patří velké poděkování.

Velice rád a často slýchám u cizinců, kteří se objeví v České republice, že naše země je neuvěřitelně krásná. Ale ono by to nebylo jenom samo o sobě, ono je to právě proto, že se o tu zem někdo stará, že někdo tomu tu tvář, kterou je potřeba té nádherné přírodě dát, dává, a to jste také vy.

Samozřejmě nemohu se nezmínit o ekonomickém přínosu zemědělství a navazujících oborů, který je nezanedbatelný. Zemědělství možná ne pro všechny je dostatečně moderní, o to je důležitější, protože je to základ, který přes všechny výkyvy v moderním světě a v České republice nevyjímaje vlastně trvale, stabilně velmi slušně prosperuje a dává obživu velkému množství lidí a hlavně se stará o obživu náš všech v tom fyzickém slova smyslu a péči o krajinu.

Zemědělství v krizi se ukázalo, že spolu s potravinářstvím je jedním z klíčových stabilizátorů české ekonomiky. Když se podíváte na výkyvy některých odvětví, tak jsou neúměrně větší, než je výkyvy u vás.

Doba posledních dvaceti let byla velmi složitá. Prožili jsme obrovskou revoluci nejenom v tom politickém slova smyslu, ale prožili jsme obrovské změny v tom, jak zemědělství vypadá a funguje organizačně, ekonomicky, technologicky. A v těchto velmi složitých podmínkách jste si poradili. Někdy to bylo tvrdé, já vím, že nebylo daleko k různým katastrofám a krizím a jisté dílčí krize trvají dodnes a určitě je co napravovat. Nicméně přes ty všechny turbulence jste dokázali, že české zemědělství si umí ve složitých podmínkách, složitosti společné agrární politiky poradit.

Jako česká vláda si vážíme vaší práce, vašeho přínosu pro českou ekonomiku a společnost. Jsme připraveni v rámci možností maximálně zachovat a rozvíjet podporu vaši činnosti a práci, kterou děláte, je to práce, která má širší záběr, není to čistě podnikání pro dosažení zisků.

Samozřejmě velmi nám záleží na kvalitě potravin, které se dostávají ke konečnému spotřebiteli. Je to klíčová věc, která ovlivňuje kvalitu života. V tom můžeme spolu stát a vy jako podnikatelé udělat velmi mnoho. Určitě budeme pokračovat ve veškerých formách, které se osvědčily, oné marketingové podpory českých potravin, českých výrobků tam, kde ten prostor daný evropskými pravidly stále existuje. Musíme to dělat chytře a věřím, že to spolu dokážeme.

Ještě jednou mi dovolte, abych vám pogratuloval, přeji vám všem hodně zdraví ve vaší složité, důležité a někdy velmi nelehké práci a přeji vám hodně štěstí, někdy ani to zdraví nestačí. Hodně zdaru a děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…