SPOZ: Zdeněk Štengl uctil památku obětí vypálených Ležáků

24.06.2013 21:41

Stovky lidí si včera připomněly na místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku 71. výročí jejího vyhlazení nacisty.

SPOZ: Zdeněk Štengl uctil památku obětí vypálených Ležáků
Foto: spoz.cz
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

Pietní vzpomínky se zúčastnili pamětníci událostí a další hosté z Česka i zahraničí, včetně předsedy SPOZ Zdeňka Štengla. Na místě, kde stojí na půdorysech devíti domů žulové náhrobky s vytesaným křížem, společně uctili památku 52 vyvražděných obyvatel.

Předseda Strany Práv Občanů ZEMANOVCI se pietní akce zúčastnil společně se svojí manželkou, aby se jménem svým i  jménem SPOZ poklonil památce vyvražděných občanů obce Ležáky. „Mezi zavražděnými byli i moji blízcí příbuzní. Čest jejich památce,“ podotkl Zdeněk Štengl po skončení vzpomínkové akce.

Do Ležáků i letos přijely také obě sestry Šťulíkovy, které jediné masakr v Ležákách přežily. V době, kdy byly odvlečeny a poslány do Německa na převýchovu, jim byl jeden a dva a půl roku. Osada Ležáky byla vypálena v důsledku heydrichiády 24. června 1942, tedy jen 14 dní po vyhlazení Lidic. Obyvatelé byli zavražděni nacisty jako odplata za to, že v ní byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Zatímco Lidice byly po válce znovu postaveny a zbylo několik lidí, kteří se do nich mohli vrátit, na místě Ležáků stojí dnes pouze památník. Nikdo, kdo by se do této východočeské obce mohl vrátit, po válce nezbyl. Je proto na nás, abychom si tyto smutné události války připomínali, a to nejen době jejich výročí. Lidická nebo ležácká tragédie mají široký rozměr a význam pro naše moderní dějiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.