SZ: Odmítáme jmenování JUDr. Jana Sváčka ústavním soudcem

21.08.2013 11:15

Senát dnes bude projednávat již druhý návrh prezidenta ČR na jmenování předsedy Městského soudu v Praze JUDr. Jana Sváčka ústavním soudcem. Zelení se obávají o nestrannost Ústavního soudu a upozorňují na pochybné kontakty a rozhodnutí, které JUDr. Sváčka provází. 

SZ: Odmítáme jmenování JUDr. Jana Sváčka ústavním soudcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

Opakuje se tak paradoxní situace, kdy je JUDr. Sváček nominován několik měsíců poté, kdy jej Senát na návrh prezidenta Klause odmítl. Strana zelených zastává názor, že v případě ústavního soudce by se neměly vyskytovat pochyby o nestrannosti a možném vlivu různých mocenských skupin. U Jana Sváčka takové pochybnosti reálně existují i díky jeho prokazatelným kontaktům s lobbistou Tomášem Hrdličkou, jeho minulosti v KSČM a pověsti zákulisního hráče, který je úzce spojen s politickými špičkami.

Strana zelených rovněž sdílí pochybnosti odborných kruhů, které zpochybňují kapacitu Jana Sváčka na poli ústavního práva s poukazem na fakt, že Sváček řadu let vykovává spíše funkce manažerské. S tím souhlasí i Eliška Wagnerová, emeritní ústavní soudkyně a nyní senátorka za Stranu zelených. "Jeho krátké články a stati se zabývají výhradně organizačními aspekty soudnictví. V posledních deseti letech rovněž JUDr. Sváček neuvádí žádnou stať z oboru trestního či rodinného práva, v níž má být odborníkem."
 
„Důvěryhodnost a odbornost ústavních soudců je primárním zájmem Strany zelených a z tohoto důvodu SZ vyzývá senátory a prezidenta Miloše Zemana k výběru kvalitního kandidáta, který bude naplňovat jak požadavky odborné, tak morální,“ doplňuje Ondřej Liška, předseda Strany zelených.
 
Jan Sváček se v roce 1988 stal soudcem a náměstkem pro věci trestní u obvodního soudu na Praze 8, kde se projednávaly trestní žaloby v souvislosti s nepovolenými demonstracemi, šíření nezávislé literatury a opozičních tiskovin a činnost Charty 77. Jan Sváček se stal členem KSČ v červnu 1989 po dvou letech kandidatury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.