SZ: Ženy ode dneška pracují zadarmo. Zelení to chtějí změnit

10.10.2013 13:49

Ženy budou od nynějška až do konce roku pracovat zadarmo. Na to se dnes snaží upozornit dobrovolníci Strany zelených na různých místech republiky. Nevýhodné postavení na trhu práce spolu s nedostatkem dostupných školek staví ženy pod silný ekonomický i sociální tlak. Zelení navrhují řadu systémových řešení.

SZ: Ženy ode dneška pracují zadarmo. Zelení to chtějí změnit
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Podle dostupných statistik jsou ženy v České republice za stejnou práci stále placeny o čtvrtinu hůře než muži. Z pohledu kalendářního roku tedy již od prvního října pracují ve srovnání s muži zcela zadarmo. Zelení dnes například v ulicích Brna, Plzně, Ústí nad Labem, Opavy a dalších obcí rozdávají ženám jablka a další ovoce, aby tak symbolicky vyrovnali existující nerovnováhu a zároveň upozornili na tento dlouhodobý problém.

„Zelení navrhují řadu systémových opatření, kterými situaci ženám i celým rodinám usnadní a posílí jejich společenské postavení. Mimo jiné chceme uzákonit nárok na místo ve školce pro všechny děti od tří let věku či zjednodušení střídání rodičů na rodičovské dovolené. Chceme tak pomoci ženám sladit jejich mateřské a profesní povinnosti,” uvedl Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

V důsledku genderových stereotypů ženy častěji pracují v oborech, které jsou na pracovním trhu podprůměrně placeny. Například pedagogika a sociální práce jsou však činnosti s vysokou společenskou hodnotou, které by stát měl adekvátně ocenit.

„Diskriminaci žen na trhu práce chceme zamezit například zlepšením fungování inspektorátů práce nebo vzděláváním osob působících v justici k schopnosti diskriminaci rozpoznat a posoudit. Významným krokem může být také zavedení bezplatné právní pomoci, aby byly i ženy z nízkopříjmových skupin schopné domoci se svých práv,“ uvedla Lucia Zachariášová, expertka zelených pro otázky rovných příležitostí.   

Zelení dále zdůrazňují, že Česká republika drží dvě nelichotivá evropská prvenství: jednak máme nejvyšší podíl žen, které dlouhodobě opouští zaměstnání v důsledku mateřství a výchovy dětí, a kromě toho také vůbec nejméně žen pracuje na částečný úvazek.
Kvalita života je jedním ze čtyř programových pilířů Strany zelených. V jeho rámci se zelení zabývají například nedostatkem mateřských škol, nebo nerovným odměňování mužů a žen. Více informací včetně informačního videa je možné nalézt na www.zeleni.cz/rovnesance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce