Šarapatka (Úsvit): Asad by musel být blázen, aby použil chemické zbraně

20.09.2013 12:50

Karty v syrském konfliktu jsou, jak se zdá, rozdány. Do role opozice se proti USA, Francii a Británii postavilo Rusko. To totiž jednoznačně odmítá oficiální tvrzení představitelů vlády Spojených států, že to byl právě režim Bašára Asada, který použil chemické zbraně na civilní obyvatelstvo. Rusko údajně dostalo přímo od Asada nezvratné důkazy o tom, že za použitím sarinu stojí syrští rebelové.

Šarapatka (Úsvit): Asad by musel být blázen, aby použil chemické zbraně
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Samozřejmě se můžeme dohadovat, na čí straně je pravda, ale položme si klíčovou otázku celého sporu. Riskoval by Asad intervenci cizích vojsk, když bezesporu ví, že právě použití chemických zbraní je dokonalou záminkou pro vojenský zásah OSN. Nemyslím si, že by muž se západním vzděláním (Asad vystudoval oční lékařství v Londýně) a absolvent vojenské akademie v Syrském Homsu, učinil takto nerozumný krok.

Podle posledních zpráv z regionu se však začíná situace stabilizovat. Asad konstatoval, že ani ozbrojená opozice ani režim nejsou schopny porazit protistranu vojensky, pročež nabídl jednání o příměří, jehož dodržování by měli zajistit pozorovatelé OSN.

Situace se však může změnit během okamžiku. V případě, že by ke konfliktu nakonec došlo, destabilizovala nejen Sýrie, ale celý, poměrně velký region, který má vliv například na Írán a další země. Demokratizace země podle amerického střihu, tento mír nesený na bodácích, je ale asi to poslední, co Sýrie v současnou dobu potřebuje. Domnívám se, že pro tuto chvíli je daleko důležitější stabilita představovaná autoritativním režimem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.