Šarapatka (Úsvit): O zasloužení letošní Nobelovy ceny míru se dá pochybovat

14.10.2013 7:34

Letošní Nobelovu cenu míru získala Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Po loňském kontroverzním udělení ceny Evropské unii je to další organizace.

Šarapatka (Úsvit): O zasloužení letošní Nobelovy ceny míru se dá pochybovat
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Letošní ocenění ostře kritizují odpůrci syrského režimu a tvrdí, že udělení ceny je výsměchem obětem syrských chemických útoků. Podle nich v podstatě norský Nobelův výbor ocenil syrského prezidenta Bašára Asada.

Nobelova cena míru je tradičně nejkontroverznější z Nobelových cen. Kromě sporů o zásluhách nominovaných a oceněných osobností, které jsou běžné i u všech ostatních cen, se vyskytlo několik případů, kdy ocenění některých konkrétních osob vyvolalo morální pobouření veřejnosti.

Největší protesty propukly v roce 1994 po ocenění Jásira Arafata, palestinského politika podezřelého ze spolupráce s teroristy, kdy na protest proti tomu odstoupila část členů výboru, který ceny uděluje. Další kritiku přineslo například udělení ceny v roce 2009 Baracku Obamovi.

Podle mého názoru by Nobelova cena měla oceňovat především vynikající dlouhodobé počínání a výsledky osob a jenom velmi výjimečně organizací. V tomto případě, kdy samotná OPCW existuje teprve 16 let a o výsledcích její práce je tolik kontroverzních diskusí, se o tom dá s velkou pravděpodobností pochybovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…