Schwarzbach (Svobodní): Opravdu potřebujeme dotace na nový kotel?

07.09.2013 19:06

Pravděpodobně jste v televizi nebo na internetu zaregistrovali, že stát a potažmo i kraje přispívají lidem na koupi nového kotle. Mě se to nelíbí a to hned z několika důvodů.

Schwarzbach (Svobodní): Opravdu potřebujeme dotace na nový kotel?
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Je to dotace pouze pro někoho – pro informované a rychlé. Jak k tomu přijdou například starší lidé, bydlící na vesnici, kteří nevyužívají internet a v televizi to neviděli? Pokud se o možnosti dotace například dozvěděli později, byla velká šance, že se na ně stejně nedostane. Ve chvíli, kdy se člověk o dotaci nedozvěděl včas, měl smůlu. Také proto ve Středočeském kraji spalo mnoho lidí před krajským úřadem, aby se na ně vůbec dostalo. Lidé museli obětovat spánek, aby dostali peníze, které jim předtím byly odebrány. Kdo preferoval spánek, riskoval, že své peníze neuvidí.

V Ústeckém kraji však mají lidé již smůlu – částka ve výši 20 milionů je již celá zabraná.

Dále je nespravedlivé, že stát takto podporuje jedno konkrétní průmyslové odvětví. Díky těmto dotacím samozřejme vzrostou tržby firmám vyrábějícím a prodávajícím ekologické kotle. Na druhou stranu ale lidem zbyde méně peněz, které by utratili jinak. Ostatní odvětví tak budou rozhodně poškozeny. Stát tak manipuluje s volbou spotřebitele a usměrňuje ho, podle svých představ. Jak ale můžeme vědět, že jsou tyto představy jediné správné?

Skutečně toto chceme? Chceme spát před úřady, aby nám stát milostivě vrátil část toho, co nám vzal na vysokých daních? Skutečně si toto necháme líbit? Je smutné, že mnoho lidí toto bere jako samozřejmost. Přitom by stačilo jednoduché řešení: snížit daně a k tomu zrušit mnohé nespravedlivé dotace, které pokřivují trh. Lidem by zbylo více peněz a mohli by si sami určit, co s nimi udělají. Jestli si koupí nový kotel, auto nebo třeba zaplatí dovolenou.
Dotace mají jen jednu výhodu. V očích mnoha lidí stoupá popularita politiků, kteří takové dotace vymýšlejí a schvalují.

Jan Schwarzbach je členem Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…