Schwarzenberg: Jan Palach očekával, že jeho smrt probudí národ

16.01.2014 16:55

TOP 09 si váží památky Jana Palacha.

Schwarzenberg: Jan Palach očekával, že jeho smrt probudí národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a další politici strany položili dnes odpoledne květiny k hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech. Připomněli si výročí 45 let od jeho upálení na Václavském náměstí. Památku studenta, který položil život za svobodu, uctili také první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, místopředsedkyně Helena Langšádlová a také středočeská poslankyně Nina Nováková.

„Očekával, že jeho smrt v plamenech probudí český národ a ten se postaví nastupující normalizační diktatuře. Paradoxně teprve po dlouhých dvaceti letech jeho čin vyvolal velkou odezvu, která byla nutná k tomu, aby si lidé uvědomili, jak tehdejší situaci, tak určitou povinnost vystoupit proti totalitnímu režimu,“ řekl Karel Schwarzenberg.

„Připomínáme si, že život je sice posvátnou hodnotou, není ale hodnotou absolutní. Láska k vlasti a ke svobodě pro něho byla ideálem, za který byl ochoten zaplatit i životem. Každý kdo miluje svoji vlast i svobodu by si měl dnešní datum připomenout a poklonit se mu. Děkuji svému kolegovi Františkovi Laudátovi, že do státního rozpočtu na letošní rok prosadil prostředky na zřízení muzea Jana Palacha ve Všetatech,“ dodal Miroslav Kalousek.

Martina Macková, tiskové oddělení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.