Schwarzenberg (TOP 09): Vojenský zásah v Sýrii nic nevyřeší

01.09.2013 21:40

Vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga k situaci v Sýrii

Schwarzenberg (TOP 09): Vojenský zásah v Sýrii nic nevyřeší
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

V Sýrii jsme svědky krvavého a nesmírně komplikovaného konfliktu. Historicky zde žijí různé národnosti a vedle sebe existují různá náboženství. Sýrie také neměla ve 20. století příliš šťastné dějiny. Po konci někdejší Osmanské říše a francouzského mandátu v zemi většinou vládli diktátoři.

Dnešní občanskou válku tvoří zejména střet sunnitů s alavity, určitou odnoží šíitského náboženství. Alavitů je v Sýrii menšina, přesto tvoří většinu vojenského i jiného establishmentu. Nicméně dělení na jednotlivé skupiny není jednoznačné. I někteří sunnité, hlavně obchodníci a podnikatelé, v nouzi spíše podporují stávající režim než povstalce, kteří patří k radikálnímu islámu.

Západ si na začátku tohoto konfliktu myslel, že bude možné, aby syrští liberálové a demokraté převzali moc. To je ale iluze, protože jich nikdy nebylo mnoho a jako vždy v občanské válce na obou stranách konfliktu vyhrávají radikálové.

Dnes si klademe otázku, zda západní mocnosti (USA, Velká Británie, Francie) mají zasáhnout v Sýrii. Příznivci akce říkají, že není možné přihlížet stávajícímu masakru. Je pravdou, že metody Bašára Asada jsou otřesné. Nikdo ale neví, jaký by byl výsledek zásahu, kdo by se chopil moci. Je smutnou skutečností, že na straně povstalců nabývají na síle spíše islámští sunnitští extremisté než demokratické liberální síly. Není vyloučeno, že by vraždění po zásahu nabylo ještě obludnějších rozměrů než dnes.

Obávám se, že vojenský zásah nic nevyřeší. Navíc asi bude bez svolení bezpečnostní rady OSN. Největší obavy jsou ale z toho, že ani příznivci zásahu nedokáží říci, co by mělo být jeho výsledkem. Kam až by se mělo jít a kdo by Bašára Asada nahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…