Schwarzenberg: Věříme, že na Ukrajině zvítězí svoboda

24.01.2014 4:31

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je otřesen nejnovějšími událostmi na Ukrajině.

Schwarzenberg: Věříme, že na Ukrajině zvítězí svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Během několika hodin už zemřeli tři lidé při ostrých pouličních střetech policie a demonstrantů, kteří protestují proti režimu prezidenta viktora Janukovyče. Bývalý ministr zahraničí Věří v budoucí svobodu na Ukrajině.

Karel Schwarzenberg osobně podpořil demonstranty v ukrajinské metropoli už loni v prosinci. „Snad nejkrásnější vzpomínka z loňského roku je pro mě večer na Majdanu. Setkat se s tolika mladými, ale i staršími lidmi plnými entusiasmu, nadšení pro svobodnou Ukrajinu a pro Evropu, to na mě jako zahraničního návštěvníka udělalo veliký dojem. A musím říci, že jsem opustil Kyjev s velkou sympatií pro hnutí, které se spontánně na náměstí Nezávislosti vytvořilo. Tím hůř jsem otřesen událostmi dneška a včerejška, kdy máme poprvé mrtvé a jsme svědky bezohledných a krutých zásahů bezpečnostních složek,“ říká dnes předseda TOP 09 a šéf zahraničního výboru sněmovny.

Tentokrát poslal osobní zdravici na dnešní podvečerní shromáždění na pražském Václavském náměstí. „Všichni, kdo jsou zde na této demonstraci shromážděni, myslí na své přátele v Kyjevě. Opravdu doufáme, že se podaří Ukrajině nabýt svobodu, stejně jako se to podařilo nám v listopadu 1989. My, protože je tu dnes také přítomno mnoho Čechů, jsme s vámi!,“ píše v ní mimo jiné.

„V nejnovější vlně pouličních střetů na Ukrajině už nejde jen o zahraničněpolitickou orientaci země. V sázce jsou i základní práva a svobody Ukrajinců. Situace přímo volá po aktivnější roli unijní i české diplomacie. Místo znepokojení a nepřípustnosti toho či onoho je čas na srozumitelná a kategorická stanoviska,“ míní místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Pokud by ukrajinské ozbrojené síly přikročily k násilnému rozhánění protestujících nebo by přijaté nedemokratické zákony namířené proti svobodě shromažďování, projevu a tisku začaly uplatňovat, byl by to legitimní důvod k uvalení sankcí na ukrajinský režim,“ dodal Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: TOP 09

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice