Seďa (ČSSD): Jak je možné, že Česká republika svůj boj s korupcí stále prohrává

10.12.2013 6:26

Podle posledních údajů Transparency International v hodnocení indexu korupce (CPI) klesla naše země o tři místa a ze 177 zkoumaných zemí obsadila 57 místo se 48 body. Zároveň a to je daleko horší, obsadila ze 31 evropských států 25. místo.

Seďa (ČSSD): Jak je možné, že Česká republika svůj boj s korupcí stále prohrává
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Podle TI se ČR potýká s neschopností dotahovat klíčová protikorupční opatření a nezavádí systémové změny. TI dále predikuje, že novela zákona o veřejných zakázkách sníží jejich transparentnost . Přesto, že toto tvrzení nesdílím, je nutno souhlasit, že svůj boj s korupcí naše země prohrává.

Osobně jsem přesvědčen, že v naší zemi bují systémová korupce, opírající se o nízké kompetence a slabou nezávislost kontrolních orgánů, orgánů činných v trestním řízení a soudců. Jejich personální provázanost a klientelismus je zejména patrný na krajských úrovních. Tomu všemu napomohly nekoncepční škrty ve státní správě, stále odkládaná účinnost zákona o statní službě, špatně nastavené kontrolní mechanismy při čerpání evropských dotací, omezování kontrolní role Parlamentu ČR či málo funkční hlídací pes demokracie – česká média. K tomu všemu je nutno přičíst stále přetrvávající návyky společenské solidarity s malými zlodějinami, které má český národ zřejmě v krvi a umělé potlačování rozdílů mezi zákonným a nezákonným, chcete-li morálním jednáním.

Když se podíváme do nedaleké minulosti, nebylo vlády, která by si potírání korupce nedala do svého programového prohlášení. Jenže skutek utek, jak je vidno z hodnocení CPI.

Podle mého názoru je nutno především změnit klima tak, aby se boj proti korupci stal celospolečenským fenoménem. K tomu je třeba uvést v život kvalitní, odpovědný a transparentní zákon o státní službě, je nutno zjednodušit systém odměňování ve státní i veřejné službě, zvýšit pravomoc NKÚ a dalších kontrolních institucí, přesunout Finančně analytický útvar z ministerstva financí mimo exekutivu, posílit kontrolní funkce parlamentu, založit soudní komoru a znovu obnovit institut účinné lítosti pro trestný čin úplatkářství.

Jsem také přesvědčen a poslední nález NKÚ to potvrzuje, že i činnost finančních úřadů si vyžádá změn. Zejména z pohledu nutnosti zavedení zákonných možností k prověřování nabytého majetku. K tomu mohou sloužit majetková přiznání, jako povinnost prokázat příjmy pro nabytí majetku v případě vyšetřování či neshody mezi přiznanými příjmy a majetkem. Dále rozšíření pravomocí všech kontrolních orgánů v zemi, stanovení transparentních pravidel pro poskytování dotací z evropských fondů a jejich kontrol. Musí platit, že s rostoucími pravomocemi musí růst i osobní odpovědnost úředníků, orgánů činných v trestním řízení i samotných soudců za svá rozhodnutí. Jedině tak dojde ke změně vnímání spravedlnosti občany České republiky. Bez této změny se celá naše společnost nepohne kupředu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…