Seďa (ČSSD): Kdo blufuje více aneb Kam se dostala česká politika

27.07.2013 18:11

Je zodpovědností pana prezidenta, koho jmenoval premiérem a za členy vlády. Pan prezident a jeho blízcí mohou donekonečna opakovat, že se jedná o odborníky a že M. Zeman hodlá být prezidentem nadstranickým. Ale nejen jmenování bývalého předsedy SPOZ V. Mynáře (v současné době stále krajský předseda SPOZ ve Zlínském kraji) či jmenování místopředsedy SPOZ do čela Úřadu vlády ukazuje, že projekt Rusnokovy vlády je projektem přátel a příznivců této politické strany a zejména přátel pana prezidenta.

Seďa (ČSSD): Kdo blufuje více aneb Kam se dostala česká politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Nejvyšší úředníci státu by se měli chovat nikoliv jako politici, ale jako profesionální úředníci. Nicméně pan kancléř neustále blafuje veřejnost. Nejprve tím, že předseda ČSSD je slabý, poté tím, že Rusnokova vláda je vládou úřednickou a nakonec tím, že údajně Zeman pověří druhým pokusem o vládu ODS, pokud pan prezident obdrží minimálně 101 podpisů poslanců.

Předně, pan Mynář nemůže říkat pravdu, protože nechci věřit tomu, že by prezident Zeman oklamal své voliče a předal vládu nad touto zemí opět pravici k vytvoření druhé Nečasovy vlády bez Nečase. Ovšem za podpory stejných poslanců z řad ODS, TOP 09 a LIDEM.

Jsem si téměř jist, že prezident si spočítal, že podle ústavy nelze poslaneckou sněmovnu rozpustit tři měsíce před konáním voleb. Ty poslední se konaly 27.5 .a tak tento termín vychází na konec února. A těch šest měsíců lze „vládnout“ i bez důvěry ve formě dvou prezidentských vlád. Takže nejen pravice, ale zřejmě i nejsilnější ČSSD utře nos.

Předseda ČSSD B.Sobotka má pravdu v tom smyslu, že Rusnokova vláda je šidítkem na levicové voliče. Vždyť vláda bez důvěry a většiny v poslanecké sněmovně nic nezmůže. A bez nových voleb, které by změnily poměr sil v poslanecké sněmovně uskutečnit potřebnou změnu prostě nepůjde. A to bez ohledu na dohody, uskutečněné na hradě či v parlamentu.

V současné době je poslanecká sněmovna ve velmi podivné situaci, která nahrává panu prezidentovi. Pravice nechce za žádnou cenu předčasné volby, tak jako ji nechtějí nezařazení poslanci. Tady panuje shoda s prezidentem Zemanem, který předčasné volby nepodporuje. Levice s VV nemají dostatek hlasů pro jejich protlačení, tak jako nedisponují většinou hlasů pro přehlasování zákonů z doby Nečasovy vlády, které jsou zaparkovány ve sněmovně. Takže namísto zodpovědné politiky se rozšířila forma blafování a je jen otázkou, kdo z politických hráčů blafuje více. Zda pan prezident prostřednictvím pana kancléře Mynáře, či vládní koalice se svou stojedničkou nebo VV a LIDEM, o jejichž pravdomluvnosti lze po vládních zkušenostech oprávněně pochybovat.

Pokud pan prezident hodlá pověřit premiérem některou z politických stran zastoupených v poslanecké sněmovně, pak by měl pověřit předsedu nejsilnější poslanecké frakce. To však prezident neudělá, zejména z osobní nevraživosti vůči předsedovi ČSSD. TOP 09 i ODS hrají Černého Petra ve snaze jej přenechat právě sociální demokracii. Nicméně představitelé těchto pravicových stran pozapomněly, že ČSSD s nimi tuto hru nehraje a hrát nehodlá. Prioritou sociální demokracie jsou předčasné volby. A to zejména z důvodu zachování demokracie v naší zemi. Předčasné volby jsou totiž jediným řešením z této krize české politiky. A pokud pravicové strany chtějí zachovat demokratické principy a zvyklosti, jak neustále tvrdí, pak jediným řešením je dohoda s opozicí na rozpuštění poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…