Seďa (ČSSD): Nezodpovězené otázky

03.11.2013 11:13

Jsem rád, že se iniciátoři současných vnitrostranických problémů alespoň omluvili veřejnosti. Nicméně jejich osobní zodpovědnost za nestandardní chování je nabíledni.

Seďa (ČSSD): Nezodpovězené otázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Přesto, že média velmi podrobně popisují současnou vnitrostranickou krizi uvnitř sociální demokracie, nemohu se ubránit dojmu, že na řadu závažných otázek jsme stále nedostali odpověď. A to nejen od samotných aktérů tohoto vnitrostranického spiknutí, ale ani od českých novinářů či politologů.

Předně, pokud platí vyjádření M.Chovance, že schůzka v Lánech byla dojednána a avizována čtyři dny před sobotním večerem, pak jednotliví účastníci museli vědět, že jednají za zády předsedy strany i za zády úzkého vedení ČSSD. Je sice hezké, že iniciátoři této nestandardní schůzky nemohou za skutečnost, že vztah B.Sobotky a M.Zemana není vřelý, na druhou stranu nerozumím tomu, proč o schůzce nebyl pan předseda ČSSD informován.

Druhým problémem je, že opět někdo neříká pravdu. Pokud pan prezident schůzku neinicioval, jak tvrdí jeho kancléř, pak neplatí slova J.Tejce, že o schůzku požádal prezident. Ale pokud má pravdu předseda PK ČSSD, pak lže Vratislav Mynář, a potažmo i pan prezident.

Dalším problematickým bodem je vlastní načasování schůzky těsně před P ČSSD. Nemyslím si, že tématem byly výsledky voleb a možnosti povolebního vyjednávání. Jsem přesvědčen, že se jednalo o zákulisní dohodu zúčastněných, jak znemožnit předsedovi ČSSD, aby byl pověřen vyjednáváním o sestavení vlády. Opravdu by mě zajímalo vyjádření pana prezidenta k tématu schůzky a k projednávaným bodům. Protože nevěřím na náhodu, že hlasování na PČSSD nemělo souvislost s touto schůzkou. A také jsem přesvědčen, že výsledek voleb byl pouhou záminkou pro odstavení předsedy ČSSD z vyjednávacího týmu.

Problematické se jeví i vyjádření místopředsedy Z.Škromacha na jednání PK ČSSD, když zpochybnil snahu předsedy ČSSD jednat s ANO 2011 a KDU-ČSL. Na můj dotaz, s kým má tedy sociální demokracie uzavřít vládní koalici, však nebylo odpovězeno. Chtělo by tudíž opravdu objasnit, co se skutečně událo v Lánech před zasedáním P ČSSD. Podle sdělení B.Sobotky bylo totiž usnesení i podpora tomuto usnesení o novém vyjednávacím týmu předem dohodnuta a připravena.

Možná, že kdyby předseda ČSSD rezignoval na P ČSSD, nikdo by se nedozvěděl o utajeném jednání a o aktérech schůzky. Mně opravdu nestačí omluva za nepřesné informace či veřejně deklarovaná podpora povolebnímu vyjednávání ze strany iniciátorů této krize důvěry. Jsem přesvědčen, že by měl Hrad zrušit bobříka mlčení a tak, jak jej vyzval jeden z účastníků, mělo by dojít k odtajnění průběhu neveřejné sobotní schůzky. Takto se opravdu nedělá transparentní demokratická politika. Takto opravdu nelze hazardovat s důvěrou naší členské základny, našich voličů a zejména občanů celé České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…