Seďa (ČSSD): Úcta k našim seniorům se vyplatí

19.09.2013 21:48

Vzpomínám si na velmi nechutný předvolební spot v roce 2010 s názvem Přemluv bábu. Jasně charakterizoval pozici současné české pravice vůči seniorům. Však nemusíme chodit daleko, abychom se rozpomenuli na kroky vlády P. Nečase a M. Kalouska proti naší nejstarší generaci.

Seďa (ČSSD): Úcta k našim seniorům se vyplatí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Prosazením druhého pilíře důchodové reformy pravice snížila solidaritu ve společnosti, ale zejména vyvedla z průběžného penzijního systému miliardy korun. Kromě toho pravice snížila reálné důchody a navýšila DPH na léky, potraviny a energie. A to bez ohledu na pokles životní úrovně těch nejstarších

ČSSD si uvědomuje, že prodlužování střední délky života společně s nízkou porodností vede ke stárnutí české společnosti. Ale nelze toto řešit na úkor těch nejpotřebnějších, zejména zdravotně postižených či lidí v tísni. Sociální demokraté cítí, že nejvíce ohroženými sociálním vyloučením jsou samostatně žijící důchodci a rodiny s dětmi. Proto je nutno řešit problémy současně, a to nejen zajištěním efektivních sociálních služeb, návratem k pravidelnému zvyšování důchodů či změnou podmínek pro přiznávání invalidních důchodů. Vždyť nejlepší důchodovou reformou je podpora rodin s dětmi, a proto jsou investice do mladé generace zároveň investicemi do budoucnosti celé společnosti.

Posílení třetího pilíře penzijní reformy, zrušení druhého pilíře a zvýšení zaměstnanosti je cesta ke stabilizaci důchodového systému. K tomu je nutno snížit DPH na léky a základní potraviny, regulovat ceny energií, přijmout zákon o sociálním bydlení a podpořit celoživotní vzdělávání a aktivitu našich seniorů. Sociální systém musí být zaměřen svými službami na pomoc potřebným, a nikoliv na škrty v sociálních dávkách. Důležitou složkou je i úcta mladé generace ke svým rodičům a prarodičům a pomoc rodiny při zajišťování základních potřeb seniorům. Budování solidární a spravedlivé společnosti je cílem sociální demokracie. Bez této vize nemohou a nebudou řešeny základní problémy dneška, ať je to nezaměstnanost či nedostatek financí ve veřejných službách, jako je zdravotnictví či sociální pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …