Šedivý (KSČM): Dejme stop snahám pravice rozbít bytové družstevnictví

05.10.2013 13:59

Stavební bytové družstvo Tábor má v širším regionu ve správě na 7 200 bytů, což není zanedbatelná část bytového fondu Táborska. Kromě tohoto družstva ovšem působí na Táborsku i jiná, takže skutečný počet bytů v družstevním vlastnictví je zřejmě mnohem vyšší.

Šedivý (KSČM): Dejme stop snahám pravice rozbít bytové družstevnictví
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Podle nejen mého názoru jde o nejstabilnější formu bydlení v současnosti a zkušenosti například z Rakouska, ale i Norska či dalších severských zemí, ukazují, že družstevní vlastnictví bytů má značné perspektivy i co do budoucnosti. Přesto se setkáváme s nepochopitelnou snahou pravicových stran bytové družstevnictví rozbít. Jejich cílem je přechod bytových družstev na společenství vlastníků domů. Naprosto ignorují výhody, které tento způsob bydlení nabízí.

Jaké to jsou?

Významnou předností bytových družstev je skutečnost, že mohou nabízet standardní bydlení za nižší nájemné. Náklady na bydlení v domech spravovaných bytovými družstvy se výrazně liší od podobně velkých bytů ve stejných či srovnatelných lokalitách v domech spravovaných soukromými osobami, organizacemi nebo obcemi. Bytová družstva také nabízejí levněji veškerý servis se správou bytů a domů svým členům, ale také například servis právní či ve finančních otázkách.

Zastávám proto názor, že bytové družstevnictví by se nejenže nemělo v budoucnu likvidovat, ale získat mnohem větší podporu vlády, ministerstva pro místní rozvoj, ale i krajů, měst a obcí. V současné době se však bytová družstva potýkají s problémy, které je třeba neodkladně řešit. Třeba jen protidružstevní zákon o korporacích.

Naléhavou se ukazuje potřeba dořešit převody úvěrů ze Stavebních bytových družstev (SBD) na pod tlakem politické objednávky vzniklá Společenství vlastníků bytových jednotek (SVBJ) ve vztahu k ukončení převodů bytů ve vlastnictví družstev v roce 2020.

Je třeba také prodloužit termín převodu bytů z SBD na SVBJ z roku 2020 na delší horizont roku 2035. Je nutné získat dostatek času, aby byly vyřešeny úvěrové a finanční záležitosti družstevníků i členů bytových společenství a nedošlo k vymáhání státního příspěvku na bydlení ze strany ministerstva financí a vracení půjček SBD od nájemců z fondu oprav.

Za nutné považuji i zpřesnění energetické legislativy, a to bez nutnosti průkazů energetické náročnosti staveb. Tzv. „Energetické štítky“ jsou pro vlastníky domů zbytečnou finanční zátěží a jejich smysl a účel je velmi pofiderní.

V zdaleka neposlední řadě považuji z hlediska bytového družstevnictví, a nejen jeho, za nutné podstatně zvýšit prostředky dotační podpory bydlení.

Ladislav Šedivý, zastupitel města Tábor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice