Šedivý (KSČM): Nechá si Tábor diktovat od teplárny proti zájmům města i obyvatel?

02.11.2013 12:57

Na pravidelné jednání Zastupitelstva města Tábor v pondělí 4. listopadu 2013 předkládá rada města k schválení zastupitelům dokument nazvaný „Memorandu o spolupráci při řízení a provozování systému CZT (centrální zásobování teplem) v Táboře“. Otevřeným dopisem jsem v těchto dnech vyzval zastupitele města, aby toto memorandum svými hlasy NEPODPOŘILI!

Šedivý (KSČM): Nechá si Tábor diktovat od teplárny proti zájmům města i obyvatel?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Tento proklamativní dokument memoranda vznikl evidentně na stolech managementu Teplárny Tábor (TTa). Dokument Memoranda je pro město jednoznačně nevýhodný a důsledky, pokud bude schválen, budou znamenat další zvýšení cen tepla pro odběratele a obyvatele našeho města.

Spolu se zpracovávanou tzv. „Energetickou koncepcí města Tábor“ má Memorandum jediný cíl: Zamezit budování alternativních a ekologických zdrojů tepla na území města a do budoucna stabilizovat monopol Teplárny Tábor na jeho dodávky. Realizace obou dokumentů je podle mého názoru jednoznačným porušením pravidel hospodářské soutěže a bude v praxi znamenat zneužívání dominantního postavení na trhu.

A nejen to. V Memorandu se zároveň město Tábor zavazuje k pronajmutí distribučního zařízení města Tábor a společnosti BYTES napojeného na CZT Teplárny Tábor Teplárně Tábor.

Co případné schválení Memoranda zastupiteli znamená?

Rada města jako zřizovatel Bytes s.r.o. (100% městská společnost) a zároveň jako valná hromada této společnosti chce své pravomoci dané ze zákona převést na zastupitelstvo, a to včetně odpovědnosti za tento zásadní majetkový krok a jeho důsledky. To vše bez projednání dozorčí rady Bytes s.r.o. To by měli zastupitelé odmítnout.

Nejenže město ztratí nad distribuční soustavou veškerou kontrolu, ale podle platné legislativy si TTa zakalkuluje sumu pronájmu distribučního zařízení do ceny tepla pro odběratele, takže pronájem bude Tta mít zadarmo a zaplatí ho zvýšením ceny tepla odběratelé.

Město se zavazuje k nutnosti vytvářet u všech zařízení prostředky na budoucí výdaje na reprodukci nebo opravy. To znamená, že prostředky z nájmu za distribuční soustavu od TTa musí alokovat na její opravy a reprodukci. Tedy ne teplárna, ale město.

Město i teplárna se zavazují nebudovat a nepodporovat výstavbu plynových nebo jiných zdrojů v dosahu CZT nebo v objektech již zásobovaných z CZT. Bude to možné jen se souhlasem TTa. Jednoznačné odstavení jakékoliv konkurence. Podpora monopolu TTa ze strany města.

Negativní vliv na městskou společnost Bytes: Smlouva se projednává na 4+4 roky (opce). Pokud v polovině nájmu bude TTa požadovat snížení ceny nájmu, případně úpravu podmínek, městu nezbyde nic jiného, než souhlasit. Z důvodu propuštění zbytných zaměstnanců Bytes ztratí tato městská společnost know-how. Nebude tedy nikdo, kdo by se o zařízení zpětně staral.

Memorandum se sjednává na období delší, než je funkční období zastupitelstva, čímž se zamezuje svobodnému rozhodování budoucích reprezentací města. A zároveň se zamezuje konkurenčním projektům v buducnosti.

Přijďte se v pondělí 4. listopadu od 15 hodin podívat na jednání zastupitelů v budově tabačky a posuďte, zda se chovají jako dobří hospodáři s majetkem města.

Ladislav Šedivý, zastupitel města Tábor a předseda OV KSČM Tábor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…