Šedivý (KSČM): Zvolí starosta Fišer pštrosí politiku, nebo radikální řešení?

28.01.2014 6:41

V únoru to bude třetí měsíc, kdy mají na stránky Novin táborské radnice (NTR) přítup všichni zastupitelé, tedy i opoziční.

Šedivý (KSČM): Zvolí starosta Fišer pštrosí politiku, nebo radikální řešení?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Jejich názory na problémy města a jiná řešení, než předkládá radniční koalice, jsou ovšem limitovány zhruba patnácti řádky. I tak je to ovšem zásadní průlom do statutu NTR, který osobně při usednutí do starostanského křesla vymyslel Jiří Fišer. Ten jakýkoliv pokus o jiný názor úspěšně likvidoval. Ale i naši zákonodárci uznali, že radniční noviny nemohou být jen hlásnou troubou koalice, proto v tomto smyslu novelizovali tiskový zákon.

Otázka je, zda patnáct řádků jednou měsíčně může skutečně objektivně vystihnout to, oč v řešení problémů života města skutečně jde. Obzvlášť, když koalice má stále k dispozici dalších několik stránek NTR. Ty stále využívá, sice ne příliš okatě, ale veřejná masáž dosaženými pozitivnímy výsledky (i když těch je stále méně) vytváří virtuální svět úspěchů koaličního triumvirátu. Obzvlášť v několika měsících před komunálními volbami si tak platíme z veřejných peněz bezplatnou volební kampaň ČSSD, Tábora 2020 a TOP 09.

Už několkrát jsme jako klub zastupitelů za KSČM žádali starostu Fišera v pozici předsedy redakční rady NTR, aby po kroku A (možnost tisknout i příspěvky opozice) udělal i krok B. Tedy za účasti zástupců všech stran politického spektra radnice vytvořil novou redakční radu. Ta by měla navrhnout na základě tiskového zákona také nový statut NTR a specifikovat technické i etické podmínky publikace v tomto médiu. Stále nic...

Příklady totiž táhnou a přednost mohou dostat jednoduchá, ale nic neřešící řešení. Tak třeba: Vzhledem k tomu, že na budějovickém magistrátu panují od účinnosti novelizovaného tiskového zákona spory o tom, kdo a jak může v jejich periodiku publikovat, letos jeho noviny nebudou vycházet. Což vedení města odůvodnilo několika zástupnými důvody. Tím hlavním jsou podle radnice náklady na výrobu a distribuci periodika a skutečnost, že formát tištěných radničních novin se vzhledem k moderním internetovým médiím již přežil.

Podle názoru nejen mediálních odborníků je však tištěný radniční zpravodaj stále nejúčinnějším prostředkem, jak obyvatelům města oznámit důležité informace z dění na radnici, ale také prezentovat různé pohledy na řešení problémů života města.

Takže vzhledem k výše řečenému a dosud praktikovanému přístupu má nyní starosta Fišer dvě cesty, jak dále s NTR. Buď schovat do komunálních voleb hlavu do písku a dělat, jako že nic, nebo po příkladu budějovických kolegů NTR zrušit úplně.

Na to, že by svolal reprezentativní fórum reprezentatntů města a systémově řešil budoucnost NTR, si netroufám ani pomýšlet.

Znám ho!

Ladislav Šedivý, klub zastupitelů KSČM ve městě Tábor

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…