Sehnalová (ČSSD): Další krok proti dvojí kvalitě výrobků v EU

12.06.2013 13:15

Evropský parlament požaduje důkladné zmapování situace.

Sehnalová (ČSSD): Další krok proti dvojí kvalitě výrobků v EU
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Evropská komise se bude muset konečně zabývat dvojí kvalitou výrobků v zemích Evropské unie, ačkoli tento problém dosud spíše ignorovala. Nyní záleží na rychlosti reakce Evropské komise na dnes odhlasovanou zprávu o nové spotřebitelské politice, kterou velkou většinou přijal Evropský parlament.

Autorkou zmíněných návrhů, které požadují po Komisi prošetření situace, je česká poslankyně Evropského parlamentu, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D). „Nechci, abychom byli v České republice a v dalších středo- a východoevropských trzích spotřebiteli druhé kategorie. Už nechci, aby se Komise oháněla výroky, že horší kvalita výrobků v našich zemích je dána odlišnými cenovými a chuťovými preferencemi spotřebitelů. Potraviny v České republice jsou skoro stejně drahé, jako v zemích západní Evropy, v některých případech i dražší. Nemyslím si, že bychom za tuto cenu chtěli či měli chuť na méně kvalitní produkty,“ komentuje celý problém poslankyně Sehnalová. Ta v minulosti na půdě Evropského parlamentu uspořádala ochutnávku výrobků z různých zemí EU a společně s prezentací laboratorních testů ukázala, že výrobky stejné značky a stejného balení mají v různých částech Evropy skutečně odlišné složení, aniž by na to byl spotřebitel jakkoli upozorněn.

„Dnešní hlasování Evropského parlamentu proto považuji za velký úspěch. Na základě zprávy o nové spotřebitelské politice EU se bude muset Komise tímto problémem začít konečně seriózně zabývat. Před námi je však ještě dlouhá cesta,“ uvedla poslankyně Sehnalová. Výsledky svého šetření má Evropská komise zveřejnit ideálně do konce roku 2013 a následně představit řešení.

„Téma dvojí kvality se však netýká jen potravin, ale i dalších výrobků. V Chorvatsku dokonce soud jako první rozhodl ve prospěch spotřebitelské organizace, která upozornila, že prací prášek jedné známé značky se na tamějším trhu prodává sice ve stejném balení, ale v horší kvalitě, než na trzích v západní Evropě, aniž by o tom spotřebitelé věděli. Lidé jsou tímto chováním výrobců znepokojeni, což potvrzuje i řada výzkumů veřejného mínění,“ říká poslankyně. Nepotravinové výrobky však zatím do šetření Evropské komise zařazeny být nemají, s čímž Olga Sehnalová nesouhlasí.

„V této souvislosti se velmi těším na spolupráci s novým chorvatským komisařem pro ochranu spotřebitele, kterým se s největší pravděpodobností stane Neven Mimica. Vyvážená evropská spotřebitelská politika musí směřovat k tomu, aby zákazníci byli výrobcům a obchodníkům rovnocennými partnery. Rostoucí zájem EU o politiku ochrany spotřebitele je proto rozhodně dobrým znamením,“ uzavřela poslankyně.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.