Sehnalová (ČSSD): EP schválil nová pravidla pro snadnější uznávání profesních kvalifikací

09.10.2013 13:54

Evropský parlament ve Štrasburku dnes schválil konečnou podobu revize směrnice o vzájemném uznávání profesních kvalifikací v zemích Evropské unie.

Sehnalová (ČSSD): EP schválil nová pravidla pro snadnější uznávání profesních kvalifikací
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Učinil tak po dohodě s Radou a irským předsednictvím, ke které došlo v červnu tohoto roku. Nová pravidla zavádějí jednodušší proces uznávání profesních kvalifikací, který by v některých případech mohl trvat pouze čtyři týdny. Lékaři, zdravotní sestry, lékárníci, porodní asistentky, veterináři a architekti tak budou mít snadnější vstup na pracovní trhy ostatních členských států EU. Jedním z hlavních přínosů nových pravidel je i vznik Evropského profesního průkazu.

„Nová pravidla vítám. Výsledný text odráží priority Evropského parlamentu – zjednodušení a zpřesnění pravidel pro uznávání odborných kvalifikací, a tím pádem usnadnění profesní mobility na evropském vnitřním trhu. Z mnoha pozitivních prvků návrhu vítám zejména zavedení Evropského profesního průkazu, který bude znamenat menší zátěž pro žadatele. Věřím, že jednotlivá povolání této možnosti v hojné míře využijí,“ okomentovala nová pravidla česká poslankyně a členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

„Usnadnění profesní mobility je příležitostí, ale i výzvou pro jednotlivé členské státy a jejich pracovní trhy. Aby profesní mobilita byla nebyla pouze jednosměrná,“ uvedla dále poslankyně.

„Velmi pozitivně hodnotím, že návrh se zaměřuje i na zajištění vysoké kvality, spolehlivosti a bezpečnosti poskytovaných služeb spotřebitelům a zejména pacientům, včetně zavedení varovného mechanismu. Věřím, že tyto kroky posílí důvěryhodnost v systém vzájemného uznávání,“ řekla Sehnalová.

V Evropské unii existuje přibližně osm set regulovaných profesí. Na evropské úrovni je jich v současné době harmonizováno sedm. Evropský profesní průkaz má fungovat v elektronické podobě na dobrovolném základě současně se stávajícím systémem. Jeho výhodou bude zejména urychlení procesů a garance správnosti informací. Bude jej vystavovat domovský stát. Směrnice dále řeší i neplacené stáže odborníků v jiném členském státě a zavádí propojený výstražný mechanismus pro případ, že by se o uznání ucházely osoby, kterým v jiném státě byla zakázána činnost. Příslušné orgány by měly mít po uznání kvalifikace možnost provést kontrolu jazykových znalostí uchazeče, což je zásadní zejména ve zdravotnických profesích.

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do dvou let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny