Sehnalová (ČSSD): Evropská komise chce zlikvidovat příplatky za roaming

12.09.2013 9:38

Několikatýdenní spekulace skončily. Evropská komisařka pro digitální agendu, Neelie Kroes, včera večer oficiálně představila své plány na omezení roamingu v zemích Evropské unie. Zatímco spotřebitelé návrh uvítají, telekomunikační společnosti se tomuto záměru ostře brání.

Sehnalová (ČSSD): Evropská komise chce zlikvidovat příplatky za roaming
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Kroes navrhuje zákaz účtování poplatků za přijetí hovoru v zahraničí od roku 2014. Jejím záměrem je dále motivovat operátory, aby sami nabízeli výhodné balíčky volání v zahraničí, a usnadnit jim přeshraniční působení. Společnosti budou mít dvě možnosti: buď nabídnou tarify platné v celé Evropské unii, jejichž cena bude záviset na domácí konkurenci, nebo svým zákazníkům umožní rozdělit využívané služby a vybrat si pro roamingové služby jiného operátora, který nabízí levnější tarif (aniž by si museli kupovat novou SIM kartu). Dlouhodobým cílem evropských institucí je potom vytvoření jednotného telekomunikačního trhu v EU.

Na vzniku návrhu má velký podíl frakce S&D, která proti poplatkům za roaming v Evropském parlamentu dlouhodobě bojuje. Česká poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, k tomu říká: „Od chvíle, kdy se nám podařilo prosadit postupné snižování cen roamingu v Evropské unii, bylo jasné, že je to jen částečný úspěch. Lidé letos v létě volali ze zahraničí o 45 % levněji, než loni. V příštím roce by to mělo být dokonce o 65 % než v roce 2012. I přes tyto nesporné výhody byl však dosud jednotný trh telekomunikačních služeb stále na míle vzdálený.“

„Návrh Evropské komise vítám. Sama komisařka Kroes uvedla, že poplatky za roaming jsou pouhou dojnou krávou telekomunikačních společností a nemají opodstatnění, s čímž se ztotožňuji,“ říká poslankyně Sehnalová, která tak naráží na tvrzení telekomunikačních společností, že návrh významně omezí jejich investice do modernizace infrastruktury. „Dle mého názoru jde o trochu účelové tvrzení. Naopak jsem toho názoru, že jednotný trh telekomunikačních služeb firmám nabídne nové možnosti, jak oslovit mnohem širší spektrum potenciálních zákazníků a spotřebitelům záruku kvalitních služeb a odpovídajících cen,“ uvedla poslankyně.

„Jednotný trh telekomunikačních služeb má svou logiku. Proč mají například čeští spotřebitelé šesté nejdražší vnitrostátní volání v Evropě?! Proč je rozdíl v cenách telefonování v rámci vnitrostátní sítě mezi nejlevnější Litvou a nejdražším Nizozemskem neskutečných 774 %?! To jsou neakceptovatelné rozdíly, které by vnitřní trh mohl pomoci napravit a věřím, že napraví,“ dodává poslankyně Sehnalová, která se bude nyní návrhem zabývat na půdě Evropského parlamentu, kam by měl doputovat ještě v průběhu podzimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…