Sehnalová: Evropská komise se skutečně probrala až po skandálu s koňským masem

13.01.2014 13:35

Souhlasím s bývalým ministrem zemědělství Šebestou, který ve včerejších OVM prohlásil, že se Brusel, v tomto případě Evropská komise, pokud jde o kvalitu potravin, probral až „díky“ skandálu s koňským masem.

Sehnalová: Evropská komise se skutečně probrala až po skandálu s koňským masem
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Kvalita potravin a podvody v potravinářském řetězci se tak staly konečně evropským politickým tématem hodným pozornosti. A to konečně nejen Evropského parlamentu, jehož plénum se potravinářským podvodům tento týden bude opakovaně věnovat.

S podvodným označováním výrobků v celé Evropské unii musíme skoncovat. Evropský, tedy i český spotřebitel, musí mít jasné a přesné informace, z čeho je výrobek zhotoven, odkud pochází, co obsahuje. Jestliže jsou informace mylné, musí následovat skutečně účinné a odrazující sankce.

Opakovaně upozorňuji na další klamání spotřebitelů, a to na problém dvojí kvality výrobků v různých zemích EU. Stejný obal, různé složení bez jasného odlišení od originálu. Žádám jediné. Prošetřit indicie spotřebitelských organizací i spotřebitelů samotných. Podnětů je skutečně mnoho. Odpověď Komise byla vždy stejná – pokud je bezpečnost těchto výrobků v pořádku, pak kvalita je věcí relativní a v případě potravin otázkou chuťových a cenových preferencí.

 Je dobře, že se konečně začíná mluvit také o kvalitě, nejen o zdravotní nezávadnosti potravin. Bohužel, až v momentě, kdy důvěra spotřebitelů byla silně podlomena. Ve svém dosavadním úsilí v otázce dvojí kvality výrobků se proto chci angažovat i nadále. Český spotřebitel nesmí být zákazníkem druhé kategorie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice