Sehnalová: Na spotřebitelskou politiku EU půjde 197 milionů euro

14.01.2014 16:30

Evropský parlament dnes definitivně schválil konečnou podobu programu Spotřebitelé na období 2014 až 2020, jehož rozpočet činí 197 milionů euro. Nařízení má přispět k posílení postavení evropských spotřebitelů.

Sehnalová: Na spotřebitelskou politiku EU půjde 197 milionů euro
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

„Spotřebitelská politika je důležitá součást unijních politik. Je jasné, že pokud má evropský vnitřní trh správně fungovat a podpořit hospodářský růst, potřebuje k tomu informované spotřebitele, kteří budou vnitřnímu trhu věřit,“ vysvětluje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

Poslanci Evropského parlamentu podobu programu přivítali, ale současně mu vytýkají nedostatečný rozpočet. „S kritikou nedostatečného rozpočtu souhlasím. Výzev v oblasti spotřebitelské politiky je v rámci EU velmi mnoho a adekvátní finanční pokrytí je proto nezbytností,“ doplňuje europoslankyně Sehnalová.

Program stanovuje cíle v oblasti bezpečnosti výrobků, informovanosti spotřebitelů a vymáhání jejich práv. Modernizován tak má být například systém RAPEX, který slouží pro rychlou výměnu informací o nebezpečných výrobcích mezi členskými státy. Podporovány mají být nadále i spotřebitelské organizace, které přispívají ke vzdělávání a lepší informovanosti zákazníků.

„Vítám jednoznačně podporu spolupráce spotřebitelských organizací a vytváření jejich sítí ke společnému postupu proti nekalým obchodním praktikám v celé EU. Zkušenosti ukazují, že koordinovaná spolupráce mezi donucovacími orgány a sdruženími spotřebitelů je pro potírání protiprávního jednání na vnitřním trhu nezbytná,“ uvedla europoslankyně Sehnalová. Program počítá i se zvýšenou mírou spolufinancování Evropských spotřebitelských center z 50 na 70 %, kam se lidé obracejí v případě porušování práv při nákupu v jiné členské zemi EU (v České republice ESC působí při České obchodní inspekci).

„Budu opakovaně požadovat, aby Evropská komise provedla šetření na úrovni EU u prodeje zboží mimo obchodní prostory, který i členské státy vnímají jako problematický z hlediska výskytu agresivních obchodních praktik. Komise se také bude muset v následujícím období seriózněji zabývat otázkou dvojí kvality výrobků,“ řekla poslankyně Sehnalová ke svým dalším plánům v oblasti prosazování cílů spotřebitelské politiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice