Sehnalová: Ochrana spotřebitelů prioritou lidovců? Aneb o slovech a skutcích

11.01.2014 9:40

Se zájmem jsem si přečetla vyjádření lídra kandidátky KDU-ČSL ve volbách do Evropského parlamentu, Pavla Svobody, že prioritou jejich působení v Evropském parlamentu v příštím volebním období bude ochrana spotřebitelů (Právo, 9. ledna 2014, str. 2).

Sehnalová: Ochrana spotřebitelů prioritou lidovců? Aneb o slovech a skutcích
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

„Do nebe volající je podle něj situace, že jeden výrobce vyrábí dva druhy potravin. Jedny kvalitnější pro západ Evropy a horší pro nové země z Východu,“ píše se ve článku. Mohu pouze kvitovat, že se KDU-ČSL k těmto tématům hlásí, nicméně ráda bych poukázala na rozpor mezi těmito slovy a mou dosavadní osobní zkušeností.

Příklad první: Dvojí kvalita potravin bylo téma, které jsem z pozice členky Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele do Evropského parlamentu vnesla po zveřejnění studie Asociace spotřebitelů Slovenska, která jako první poukazovala na rozdílnou kvalitu potravin ve střední a východní Evropě. Na toto téma jsem v Evropském parlamentu zorganizovala veřejné slyšení a ochutnávku značkových potravin, které se ve stejném obalu prodávají v Bruselu, ve Štrasburku a v Brně. Potraviny jsme nechali otestovat také Mendelovou zemědělskou univerzitou v Brně, která výsledky tohoto testování měla možnost v Evropském parlamentu rovněž prezentovat, stejně jako zástupci zmiňované spotřebitelské asociace ze Slovenska. S otázkou na nepřípustnou praxi dvojí kvality značkových výrobků, zdaleka nejen potravin, jsem se následně opakovaně obracela na Evropskou komisi. Bohužel, můj požadavek na veřejné projednávání tématu, který byl podán jménem celé frakce Socialistů a demokratů, se na plénum nakonec vůbec nedostal. Pokud by jej frakce Evropské lidové strany, které je nedílnou součástí i KDU-ČSL, podpořila, byl by jeho osud jistě jiný.

Příklad druhý: Koncem měsíce září jsem uspořádala, jako stínová zpravodajka ke zprávě o hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách, v Evropském parlamentu promítání dnes již dobře známého dokumentárního filmu Šmejdi. Mé osobní pozvání přijal také nový komisař pro spotřebitelskou politiku, Neven Mimica, a zástupci Evropské spotřebitelské organizace BEUC. Do zprávy samotné se mi na základě našich českých zkušeností, ať již ze strany dozorových orgánů, ale i spotřebitelských organizací, podařilo prosadit celou řadu pozměňujících návrhů. K mému nemilému překvapení jsem při hlasování na největší odpor narazila u frakce Evropské strany lidové zvláště u tematiky prodeje spotřebního zboží mimo obchodní prostory – přeloženo do srozumitelné řeči – u podomních prodejů a předváděcích akcí. Chtěla jsem, aby Evropská komise provedla šetření na úrovni EU právě u tohoto druhu prodeje, který i členské státy vnímají jako problematický z hlediska výskytu agresivních obchodních praktik. Tento pozměňující návrh neprošel těsným rozdílem a nepodpořili jej právě europoslanci za lidoveckou a konzervativní frakci. Nevzdám se a uvedený pozměňující návrh podám ještě při závěrečném hlasování na plenárním zasedání. Pak bude o něco jasněji, kdo to jak s ochranou spotřebitelů myslí vážně, nebo zda jde spíše o atraktivní předvolební téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky