Semelová (KSČM): Krásná doba prázdnin

28.06.2013 18:51

Konec školního roku, rozdání vysvědčení a hurá na prázdniny! Alespoň tak by to mělo být. Pamatuji si dobu, kdy jako dítě jsem se v Praze za celé dva měsíce téměř neukázala. Každému dostupné letní dětské tábory na tři týdny, prázdniny u babičky, dovolená s rodiči… to bylo přece normální. Děti mají vyrazit do přírody a učitelé si odpočinout a načerpat síly do nového roku. Jenže… v dnešní »svobodné, demokratické společnosti« je to poněkud jinak.

Semelová (KSČM): Krásná doba prázdnin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

Mnohé rodiny na prázdniny pro své ratolesti peníze nemají, takže děti jsou na plácku za domem, a učitelé si se svým platem také nemohou nijak vyskakovat. Znám řadu těch, kteří jsou nuceni využít prázdnin k tomu, aby si trochu přivydělali na nějaké té brigádě, pokud ji ovšem seženou. Mnozí se navíc musí na začátku července hlásit na úřadech práce, protože některé školy řeší nedostatečné financování tím, že na prázdniny učitele propouští a s novým školním rokem je zase přijmou. Krásná doba, že?

A tak, snad aby si rodiče či prarodiče nezačali moc vzpomínat, jak to bylo dřív, je nutno všemožnými způsoby usilovat o vyvolávání antikomunismu. Čile k tomu letos byli využíváni někteří nenávistí zaslepení učitelé, kteří doslova zneužili svých studentů, jež nemají žádné životní a sociální zkušeností. Okamžitě tyto antikomunistické akce, šířící nenávist a odmítající výsledky voleb, podpořila samozřejmě televize a další média. Bylo potřeba dát těmto akcím punc masovosti napříč republikou.

Pozadu však nezůstávají ani další instituce. A tak jsme svědky toho, jak Ústav pro studium totalitních režimů organizuje vzdělávací semináře pro učitele dějepisu a společenských věd, aby věděli, jak mají svým žákům na školách vykládat poválečnou historii. Vybraná témata hovoří sama za sebe… »Odboj a odpor vůči komunistickému režimu«, »50. léta v Československu. Represe nebo každodennost? Možnosti reflexe 50. let ve školním dějepisu«. Na srpen pak už jsou připravovány další semináře pro učitele dějepisu v podobném duchu. Pro ty, pro něž je komplikované dojíždět na semináře do Prahy, nabízí ÚSTR e-learningový kurz »Jak učit o komunismu«. Zdůrazňuji, že všechny tyto semináře jsou akreditovány ministerstvem školství a jsou, na rozdíl od jiných, pro učitele zcela zdarma. Navíc je pro pedagogy přichystán i oběd. Pozadu nezůstává ani pražské zastupitelstvo, které pravidelně financuje vysokými částkami antikomunistické projekty jako např. Mene  Tekel, který obdržel v roce 2010 700 tisíc korun, o rok později 850 tisíc korun a loni 1 100 000 Kč.

Na to na všechno peníze jsou. Na platy, učební pomůcky, školy v přírodě, plavání pro děti, vybavení pro žáky na lyžařské kurzy, znovuvybudování tolik potřebných školních dílen a pozemků, na to se nedostává. Přála bych žákům, studentům, jejich učitelům i rodičům vládu, která konečně pochopí, že ne investice do lží a falšování historie, ale investice do kvalitního vzdělání je investicí do budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě