Senjuk (SsČR): Máme jednu z posledních příležitostí na dlouhou dobu zvolit to, co chceme

26.10.2013 10:59

Stále znovu a dokola slyším, že pokud budeme volit strany, které nepřesáhnou pět procent, lidé vyhodí hlas.

Senjuk (SsČR): Máme jednu z posledních příležitostí na dlouhou dobu zvolit to, co chceme
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Rostislav Senjuk

Je problém vysvětlovat, že hlasy, které získají strany, jejichž součet nepřesáhne 5% se dělí stejně jako kdyby volič nešel volit, takže se rovnoměrně rozdělí mezi strany, které 5% překonaly. Takže se hlasy zužitkují. Ano přispěje se více těm, kteří mají větší volební zisk. Ovšem v případě, že kandidující subjekty mají preference přibližně stejné, rozdělí se tedy přibližně stejným dílem. Jaký to tedy bude mít efekt? Všem zůstanou vzájemné poměry stejné.

Takže jaká ztráta hlasu? Pokud všichni budou mít kolem 10%, všichni dostanou jednu desetinu hlasu. Žádné poměry se nezmění.

Problém se současnou situací je v něčem úplně jiném. Představme si, že tyto mimořádné volby jsou jen msta a další úskok z Hradu. Pak ani nejsilnější strana nedostane příležitost sestavit vládu. A nebo se přihodí dalších pár vyšetřování dalších pár skandálů a opět postavíme vládu z úřednických kamarádíčků. A co když jsou tyto volby již teď předzvěstí dalších mimořádných voleb? Pokud tomu tak je, a já bych se vůbec nedivil, pak kromě stran penězi vycpanými, žádná další si novou kampaň nebude moci dovolit. Ani finančně ani lidsky. Prostě nebudou zdroje. Pak všichni ti, kteří dnes nejdou volit malé strany ne kvůli chybějícím sympatiím, ale kvůli liché obavě ze ztráty hlasu, nebudou mít příště možnost si už ani alternativně vybrat. Zbydou všechny ty, které voliči právě volit nechtěli. A už nikdy nebo na hodně dlouho nebude jinak.

Máme jednu z posledních příležitostí na dlouho dobu zvolit to, co chceme. Síly tzv. tradičních stran jsou více méně vyrovnány. Nemáme co ztratit volbou nových alternativ. Měli bychom si ale uvědomit, že další volba může být pouze skřípání zuby mezi velkým a ještě větším zlem.

Na rozdíl od všech sdělovacích prostředků Vám nepřeji šťastnou ruku při volbě, ale moudrost a odhodlání změnit to, co se nám nelíbí.

Ať se v neděli neprobudíme někde, kde jsme opravdu nechtěli nikdy být.

Přeji nám všem úspěch a krásný víkend

Rostislav Senjuk
předseda SsČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…