Šlahúnková (KSČM): Evropská unie může v příštích letech pomoci

26.11.2013 21:42

Komentář k problematice čerpání dotací z EU.

Šlahúnková (KSČM): Evropská unie může v příštích letech pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Často jsme svědky, že se v orgánech Evropské unie prosadí nařízení či směrnice, které na první pohled odporují zdravému rozumu či se tedy minimálně dá pochybovat o jejich nutnosti a smysluplnosti. Namátkou mohu připomenout regulace, jako je zákaz žárovek, rtuťových teploměrů a tlakoměrů či správné balení koblih. Nutno si však uvědomit, že dalším problémem, ne-li větším, je, že jsme u nás při implementaci podobných směrnic často papežtější než papež a finální podoba pravidla pro naše občany je poté ještě širší a restriktivnější, než dokonce původní směrnice vůbec požadovala.

Stejně běžné bývá, že podobu takového převedení pravidla do českého právního řádu připraví neznámý úředník na příslušném ministerstvu a v Poslanecké sněmovně poté tento návrh projde bez větší diskuze, neboť se jedná o návrh s dovětkem, že je to povinná implementace z EU. Takový přístup se v Poslanecké sněmovně již nesmí uplatňovat. Je pak vidět, že to negativní, co si spojujeme s Evropskou unií, si vlastně také vytváříme sami a to pozitivní sami ničíme. Mám na mysli evropské fondy a problémy s jejich čerpáním. Nedávno vyšla zpráva, že kontrola dotací z EU je u nás nejhorší ze všech států a odpovědné je Ministerstvo financí. Víme také, že naše vlády nedokázaly nastavit takový systém čerpání fondů, který by umožňoval efektivní čerpání a miliardy korun, které mohly být investovány a které mohly pomáhat našim občanům, nejsou nikde. Poučme se z toho a příští programové období tentokrát musíme mít zjednodušený a kontrolovatelný systém čerpání peněz, abychom znovu nepřišli o další dostupné prostředky pro rozvoj v ČR.  Odpovědnost leží na příští vládě, krajských reprezentacích, ale také na našich zástupcích v Evropské unii, kteří zkrátka musí umět tvrdě hájit zájmy občanů a České republiky.

Pavla Šlahúnková, KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…