Smutný (SZ): Jak nepromrhat předčasné volby

13.08.2013 6:41

Nečasova vláda padla, Rusnokova nezískala důvěru, rozpouští se Poslanecká sněmovna. Policie navzdory tlaku zkorumpovaných politiků pokračuje v rozkrývání kmotrovské chobotnice.

Smutný (SZ): Jak nepromrhat předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Uším člověka znechuceného za poslední léta tím, co se s naší zemí děje, to zní jako rajská hudba. Není ale třeba podléhat euforii. Na startovní čáře před podzimními předčasnými volbami se už šikují noví dravci lační po moci.

Předčasné volby jsou spojovány s nadějí, že se česká politika očistí, vrátí se do ní zdravý rozum, odvaha nekrást a dobrá vůle spravovat zemi ve prospěch občanů. Chtělo by se věřit, že přijde nový začátek, lidé si uvědomí, že lež má krátké nohy a svoboda není možnost rychle zbohatnout na úkor druhých, ale příležitost podílet se jako občané na demokratickém rozhodování v zemi, kde panuje otevřenost, solidarita a slušnost. Dokáží to ale předčasné volby skutečně změnit? Budeme mít koho volit? Nenecháme se zmanipulovat předvolební propagandou jako tolikrát před tím?

Tady euforie končí a úsměv pozvolna tuhne na rtech. Největší šanci na vítězství v předčasných volbách má levice. Po fiasku cynické a neohrabané neoliberální politiky pravice, která rozdělila zemi na hrstku privilegovaných a chudnoucí většinu, je to jediná možnost. Mohou ale poslanci levicových parlamentních stran skutečně přinést potřebnou změnu? Nejsou zapleteni do korupční pavučiny stejně jako jejich ideoví odpůrci? Pouhé vystřídání pravice levicí ovšem zásadní změnu nezajišťuje.

Skutečně alternativní politické subjekty, které by se mohly pokusit o změnu k lepšímu, jsou špatně organizované a nemají peníze ani kapacity, aby oslovily voliče. Lidovci a Zemanovo SPOZ nejsou rozhodně apoštoly nového a spravedlivějšího pořádku, spíše navrácenými ztracenými nepříliš švarnými syny české politiky. Do role apoštolů lepších časů se stylizují Babišovo Ano 2011 s nově nakoupenými šiky loajálních novinářů a Okamurův Úsvit přímé demokracie. Ani jednomu z podnikatelských apoštolů ovšem evidentně nejde o zájmy občanů, ale o moc, Okamurův úsvit si navíc zahrává s xenofobními a rasistickými lákadly voličů, takže pokud by ve volbách uspěl, byl by to pro českou demokracii spíše než úsvit neblahý soumrak.

Předčasné volby jsou pochopitelně krásná věc a dobře, že k nim konečně spějeme, ale samy o sobě nic podstatného změnit nemohou. Jediná šance na důstojnější život v dobře fungující, kulturní a solidární společnosti spočívá ve změně společenského klimatu, ve změně každého z nás. Dokud nepochopíme, že krást, podvádět, dávat a brát úplatky, lhát a šidit není frajeřina, ale zbabělost, že úctu je třeba chovat nikoli k arogantním cynikům, ale moudrým a přejícím lidem, dokud nenajdeme svůj ztracený humor a laskavý nadhled, nezmění se nic. Když se takový zázrak podaří, budou se muset změnit i čeští politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: A_Fotoredakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…