Smutný (SZ): S jádrem nebo bez jádra?

03.10.2013 16:03

Co je lepší? Nahoře s, nebo nahoře bez? Vajíčko natvrdo, nebo na hniličko? Víno sudové, nebo z lahve? Sparta, nebo Slavia? Energetika s jádrem nebo bez jádra?

Smutný (SZ): S jádrem nebo bez jádra?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zajímavou přehlídku názorů na poslední z otázek, které rozdělují společnost, přinesla úterní předvolební debata kandidujících politiků různých politických stran a hnutí z Vysočiny. Zajímavý hlavně proto, že šlo o racionální debatu bez zbytečného ideologizování, okecávání a urážek. Už jen to je při úrovni politické kultury v této podivuhodné zemi malý zázrak.

Politici všech stran kromě Ilony Švihlíkové (za SPOZ) se shodli, že Česká republika se do budoucna bez jaderné energie neobejde. Shodli se ovšem i na tom, že současná energetická politika tak, jak ji provádí ČEZ, má do ideálu, mírně řečeno, hodně daleko. Ať již kvůli prosazování garantované ceny elektřiny z nových bloků Temelína, neúměrnému zatěžování veřejných rozpočtů nebo pochybnostem o tom, zvládne-li energetický polostátní gigant výstavbu druhé řady JETE vůbec ufinancovat.

Dalším energetickým tématem bylo prolomení těžebních limitů. A k tomu se téměř všichni přítomní politici postavili záporně. Jediná Jana Fischerová z ODS by byla pro, pokud by k tomu daly souhlas místní samosprávy dotčených obcí. Snad kvůli psychickému tlaku, jemuž jsou vystaveni politici rozpadající se kdysi nejsilnější strany, však její vyjádření působila ze všech přítomných nejméně důvěryhodně. Divákům u obrazovek muselo být v tu chvíli jasné, že ať už budou volit kohokoli, ji rozhodně ne.

Jinak ovšem zúčastnění politici příjemně překvapili. Když už ničím jiným, pak určitě zdravým selským rozumem. Energii potřebujeme a potřebovat budeme, což neznamená, že bychom s ní měli nadále tak plýtvat jako dosud. Porušení limitů těžby uhlí nechceme, protože to je jako podřezávat si větev, na které sedíme. Slunce a vítr nám potřebnou kapacitu nezajistí, a tak nám nezbude než vsadit na jádro. S tou podmínkou, že bude součástí vhodně namíchaného energetického mixu, nikoli jediným možným řešením.

Nejde sice o žádnou maturitu – stejně si to dnes dokáže srovnat v hlavě každý normální člověk. Ovšem na politiky je to výkon. Takže se můžeme těšit, kolik z toho, o čem mluvili před volbami, jim zůstane v hlavách v zakletém zámku poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Smutný - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.