Sobotka (ČSSD): Je hotovo! Nová vládní koalice je připravena programově i personálně

06.01.2014 15:19

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek a předsedové poslaneckých klubů těchto stran a hnutí Roman Sklenák, Jaroslav Faltýnek a Marian Jurečka ve Sněmovně v pondělí 6.1.2014 ve 14 hodin podepsali koaliční smlouvu, která vymezuje programové priority vládní koalice a jejíž přílohou je zároveň i návrh personálního složení nové vlády České republiky.

Sobotka (ČSSD): Je hotovo! Nová vládní koalice je připravena programově i personálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Přinášíme lidem dobrou zprávu. Je hotovo! Nová vládní koalice je připravena programově i personálně. Naším cílem je, aby se tu všem lépe žilo – chceme podpořit hospodářský růst, který zachová stávající a přinese nová pracovní místa, dát zemi znovu dlouhodobou vizi a zajistit potřebnou stabilitu po neúspěšných a asociálních reformách Nečasovy vlády. Budeme tvrdě pracovat pro občany.  Věřím, že tímto svým optimismem nakazíme pana prezidenta a ten bude postupovat bez zbytečného odkladu. Více již na půdě Poslanecké sněmovny učinit  nyní pro vznik nové vlády nemůžeme, nyní je z ústavního hlediska na tahu prezident republiky.“ sdělil předseda ČSSD B. Sobotka.

ČSSD představila personální složení nové 17-členné vlády, ve které bude mít celkem osm zástupců:

Předsedou nové koaliční vlády bude Bohuslav Sobotka, který od roku 2002 do roku 2006 působil jako ministr financí ČR a od roku 2003 až 2004 a 2005 až 2006 jako místopředseda vlády. Předsedal stínové vládě za ČSSD. Od roku 2011 je předsedou ČSSD, ve které působí od roku 1989.

Novým ministrem zahraničních věcí bude místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, dlouholetý stínový ministr tohoto resortu, který byl mj. předsedou a místopředsedou Sněmovny a předsedou poslaneckého Zahraničního výboru. Od roku 1994 je členem sociální demokracie, od roku 1996 je poslancem ČSSD.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec bude novým ministrem vnitra. Jako úspěšným hejtmanem se zaměřoval především na oblast financí, dopravy a bezpečnosti. Podílel se například na krizovém řízení integrovaného záchranného systému, vč. zajišťování úzké spolupráce s policií, hasiči a záchrannou službou.

Úspěšný ředitel Bohumínské městské nemocnice a později Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček bude novým ministrem zdravotnictví. V oblasti zdravotnictví pracuje celou svou profesní kariéru, začínal jako lékař interního oddělení. Získal titul MBA Nottingham Trent University (2005) se zaměřením na zdravotnictví. Působil před volbami jako stínový ministr zdravotnictví.

Novým ministrem práce a sociálních věcí bude Petr Krčál, radní Kraje Vysočina pro sociální záležitosti a rodinnou politiku. Je jedním z  expertů soc. demokracie v oblasti sociálních služeb na krajské úrovni. Členem ČSSD je od roku 1993.

Přední ekonomický odborník ČSSD Jan Mládek bude ministrem průmyslu a obchodu. Působil například jako ministr zemědělství (2005-2006), náměstek místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku (1998-1999), první náměstek ministra financí (1999-2001), náměstek federálního ministra hospodářství (1991-1992) či ekonomický poradce předsedy vlády. V ČSSD vede dlouhodobě Národohospodářskou komisi.

Ministrem školství bude senátor ČSSD Marcel Chládek, dlouholetý stínový ministr tohoto resortu. Od roku 2012 je předsedou senátního Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Touto problematikou se zabývá převážnou část svého profesního života. V minulosti pracoval například jako ředitel či náměstek ředitele vzdělávacích institutů. Velkou část své kariéry působil jako učitel na základní a střední škole.

Šéfem Legislativní rady vlády ČR bude Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti za ČSSD. Je spoluautorem například sociálně demokratického návrhu na změny ve financování politických stran či omezení nemravných zisků z vymáhání pohledávek a exekucí. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, profesí je advokát. Od roku 2011 je senátorem za ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…