Sobotka (ČSSD): Registrační pokladny zruší znevýhodnění poctivých lidí

20.10.2013 7:26

Když někdo podvádí, doplácejí na to vždy ti poctiví. Stejná úměra platí i u registračních pokladen s fiskální pamětí, a to hned několikrát.

Sobotka (ČSSD): Registrační pokladny zruší znevýhodnění poctivých lidí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Zaprvé, registrační pokladny zlepší výběr daní. Jsou účinným nástrojem státu k zamezení daňových úniků a ke spravedlivému rozložení daňové zátěže. V současnosti mohou nepoctivci snadno daně krátit prodejem zboží bez dokladu. Bez registračních pokladen například nelze efektivně kontrolovat, zda obchodníci neobcházejí povinnost platit daň z přidané hodnoty či daň z příjmů a nevyvádějí část tržeb mimo účetní a daňovou evidenci. A nejde o drobné, ale o miliardy.

Zkušenosti okolních zemí i odborníci mluví o zvýšení daňového výnosu – při střízlivém odhadu – minimálně o dvě až pět miliard korun ročně. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky by tento krok mohl dokonce ročně přinést až desítky miliard navíc.

Bojí se ten, kdo krade

Zadruhé, registrační pokladny umožní nastavit rovné podmínky na trhu. Zprůhlední obchodní transakce a zlepší podnikatelské prostředí v zemi. Jak ostatně může dobře fungovat stát, který nevybírá daně od všech stejně? Proč by měli být znevýhodněni poctiví před nepoctivými? Proto většina podnikatelů a firem ve Svazu obchodu a cestovního ruchu a Svazu průmyslu a obchodu ČR tento krok vítá.

Registrační pokladny odmítají jen pravicové strany. Opatření není namířeno proti podnikatelům ani proti podnikání. Bát se mohou jen ti, kdo dnes krátí daně a poškozují tím zbytek společnosti. Zatřetí, velká část podnikatelů s více než deseti zaměstnanci již registrační pokladny dávno zavedeny má. Nebude to pro ně drahá operace. Drahý je pro ně spíše současný stav, kdy část obchodníků většinu svého obratu může beztrestně zatajovat. A zatajování prakticky nelze bez registračních pokladen prokázat. Nekalé konkurenci (kde není obrat, nejsou ani daně) pak lze jen obtížně vzdorovat. Pro poctivé to může být skutečně likvidační.

Začtvrté, odmítám obavy z nárůstu s pokladnami spojené agendy. Bude tomu přesně naopak – finančním úřadům ušetří práci tím, že dostanou data elektronicky, v přehlednější a lépe zpracovatelné podobě. Toto opatření bude rychle návratnou investicí do budoucna. Navíc argument, že potírání daňových úniků něco stojí, pokládám za naprosté nepochopení úlohy státu, který musí zajistit nejen rovné a spravedlivé podmínky na trhu, ale také jejich kontrolu. V případě porušení pravidel musí rychle vyvodit nekompromisní postihy.

Zapáté, registrační pokladny zlepší ochranu spotřebitele. Jedině prodej doložený řádným dokladem umožní efektivně reklamovat nekvalitní zboží.

Účtenky zároveň umožní mnohem rychleji dohledat závadné produkty na trhu. Motivaci občanů vyžadovat důsledně doklad chceme stejně jako na Slovensku zvýšit zavedením takzvané „účtenkové loterie“.

Přišli jsme o desítky miliard

Podtrženo sečteno: v dobře fungujícím státě by mělo být normální nekrást. V dobře fungujícím státě poctiví nesmějí prohrávat v souboji s nepoctivými. A registrační pokladny nám k tomu pomohou. Sociální demokracie jejich zavedení prosadila už v roce 2005, aby od roku 2007 začaly fungovat. Zrušila je však vláda Mirka Topolánka. Stát tím přišel o desítky miliard korun a tento výpadek jsme ve zvýšených daních zaplatili my všichni.

Nastartování hospodářského růstu a spravedlivé rozložení daňového břemene mezi občany, podnikatele a firmy považují sociální demokraté za klíčové kroky k tomu, aby se nám nadále podařilo udržet nejen dostupné a kvalitní veřejné služby (například bezplatné veřejné zdravotnictví a školství přístupné všem bez rozdílu), ale zároveň postupně obnovit důvěru lidí ve stát, politiku a politiky. Příjmy státu by mělo pomoci stabilizovat větší zdanění bohatých, především velkých firem v nejlukrativnějších oborech (miliardové zisky vykazují třeba telekomunikace a bankovnictví), hazardního průmyslu a lidí s příjmy nad sto tisíc korun měsíčně.

Zároveň chceme zrušit stropy na odvody zdravotního pojištění a řešit rozpad výběru daně od živnostníků. Zkrátka lépe hospodařit, zlepšit výběr daní a netolerovat daňové úniky patří mezi hlavní programové priority ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…