Sobotka: ODS by neměla ze Sněmovny utíkat. Měla by převzít odpovědnost

20.08.2013 15:34

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 8. 2013

Sobotka: ODS by neměla ze Sněmovny utíkat. Měla by převzít odpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem tady už v této věci jednou stál před Poslaneckou sněmovnou a předkládal jsem návrh na to, aby Sněmovna poprvé v historii využila možnost, kterou nám dává Ústava České republiky, a přijala usnesení, ve kterém se sama rozpustí. Možná si na ten okamžik vzpomenete, není to tak dlouho, bylo to 17. července letošního roku. Tehdy jsme hlasovali a pro přijetí usnesení o rozpuštění chybělo tehdy 24 hlasů.

Dovolte mi vyjádřit přesvědčení, že dnes Poslanecká sněmovna dostojí své odpovědnosti a potřebný počet hlasů už při dnešním hlasování Poslanecké sněmovny chybět nebude.

Sociální demokracie je přesvědčena o tom, a říkáme to od samého počátku vzniku této politické krize, říkáme to od okamžiku, kdy vláda Petra Nečase podala demisi, že jediným řešením politické krize jsou nové volby a je rozpuštění Poslanecké sněmovny. Rozpuštění Poslanecké sněmovny totiž nemá žádnou reálnou politickou alternativu. Ti, kdo odmítají rozpuštění Poslanecké sněmovny, nejsou a nebyli schopni navrhnout žádný jiný postup, žádnou jinou reálnou cestu.

Pokud by se dnes Poslanecká sněmovna nerozpustila, hrozí podle mého názoru ze všeho nejvíce chaos. My jsme viděli v této Poslanecké sněmovně, a viděli jsme to při hlasování o vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka, že tady není žádná levicová většina, není tady žádná pravicová většina a tato Sněmovna fakticky není schopna dále plnit funkci, kterou by mít měla, to znamená být místem, kde vzniká vláda, a být místem, kde vláda může být efektivně kontrolována.

Pokud by se dnes Sněmovna nerozpustila, pak nastane situace, kdy tu zřejmě dlouhé měsíce bude vláda v demisi, která nemá potřebnou demokratickou legitimitu.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych využil této příležitosti ještě k tomu, abych apeloval na poslance ODS. Vím, že dnes ODS avizovala, že nebude hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny a že chce odejít ze sálu v okamžiku, kdy budeme hlasovat. Jsem přesvědčen o tom, že by ODS neměla ze Sněmovny utíkat a že by měla převzít odpovědnost za řešení současné situace, tak jako ji přijmou všechny ostatní poslankyně a poslanci, kteří tady zůstanou.

Byla to přece ODS, která byla poslední tři roky ve vládě. Petr Nečas byl premiérem za ODS. ODS měla odpovědnost a má odpovědnost za situaci, do které se naše země dostala. A tuhle odpovědnost je důležité přiznat a je důležité před ní neutíkat při hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, sociální demokraté nikam utíkat nebudou, sociální demokraté tady zůstávají, je tady celý náš poslanecký klub a celý poslanecký klub sociální demokracie je připraven hlasovat jednotně pro to, aby se Sněmovna rozpustila, pro to, abychom umožnili nové demokratické volby a umožnili občanům, aby se vyjádřili k tomu, jak si představují budoucnost České republiky.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych na závěr svého vystoupení poděkovat jak poslancům z pravice, tak poslancům z levice, kteří v sobě najdou odvahu, aby v sále zůstali a hlasovali pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích