Špidla: Ochrana ovzduší? Ministerstvo životního prostředí nemá zájem

04.08.2013 19:04

Stav ovzduší je zejména v některých lokalitách České republiky katastrofální a má zásadní dopady na lidské životy.

Špidla: Ochrana ovzduší? Ministerstvo životního prostředí nemá zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Ochrana ovzduší musí být prioritou ministerstva životního prostředí (MŽP), a to nejenom na papíře. Kroky MŽP jsou proto nepochopitelné. Jde o výsměch lidem v Moravskoslezském kraji, Polabí nebo severních Čechách, kteří jsou špatnou kvalitou ovzduší postiženi nejvíce.

Problém přitom není nedostatek peněz. V prioritní ose evropských fondů nazvané Zlepšování kvality ovzduší zbývá doposud vyčerpat 97 % z celkových devatenácti miliard korun! Protože tento stav fakticky nelze napravit, bude Česká republika mnoho miliard, které jsme mohli využít na zlepšení kvality ovzduší, vracet.

Při vědomí nevyčerpaných miliard z evropských fondů je těžké pochopit, že Ministerstvo životního prostředí rozhodlo neposkytnout pro rok 2013 dotaci ve výši dvou set padesáti tisíc korun odbornému časopisu Ochrana ovzduší. Ministerstvo tak ohrožuje další existenci časopisu, který přináší českému čtenáři informace z měření kvality ovzduší po celé republice, možných reakcích na opakující se smogové situace nebo statistiky nemocnosti. Tak jako MŽP nemá o kvalitu ovzduší zájem ve skutečnosti, nemá zjevně zájem ani o to, aby se o kvalitě ovzduší na odborné úrovni psalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.