Staněk (ODS): Příští vládu jmenuji, až naprší a uschne

18.08.2013 22:20

Pro naši dobu je příznačné, že se často nedůležitým a bezvýznamným událostem věnuje velká pozornost, zatímco události, které zásadním způsobem ovlivňují vývoj na dlouhou dobu dopředu, zůstávají nepovšimnuty.

Staněk (ODS): Příští vládu jmenuji, až naprší a uschne
Foto: pavelstanek.cz
Popisek: Poslanec za ODS Pavel Staněk

Minulý týden k takové zásadní události došlo. Prezident Miloš Zeman ve svém projevu v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka uvedl, že případný druhý pokus o sestavení vlády nepodnikne dříve, než pan vrchní zástupce Ištván dokončí vyšetřování možného propojení některých politiků a politických struktur s tzv. kmotrovskými mafiemi. Pan prezident se přitom odkázal na rozhovor v Hospodářských novinách, kde pan Ištván hovoří o tom, že se v řádu několika týdnů čeká v této věci senzace a že pro tuto senzaci má již dostatečné důkazy.

K tomu nezbývá než dodat, že pouze idiot by nevyužil rozhovor v tisku (kterým již dlouhá léta opovrhuje) jako argument pro NEjmenování Vlády České republiky. Myšlenková konstrukce „četl jsem cosi v novinách, a proto počkám, až se něco vyšetří a poté (možná) někoho pověřím sestavením vlády“ je prostě „k sežrání“.

Ale nyní již vážně. Rozumím politické taktice, kdy prezident kope do oslabeného a nepopulárního parlamentu, do politických stran a využívá jejich slabosti k rozšiřování vlastní moci. Nutno dodat – dost jsme mu to za poslední měsíce ulehčili. Není ale možné, aby prezident ohýbal své ústavní povinnosti tak, jak se mu právě líbí a hodí. Především ALE NENÍ MOŽNÉ, ABY SVÉ ÚSTAVNÍ KROKY ODVOZOVAL OD PRÁCE VRCHNÍHO ZASTUPITELSTVÍ NEBO POLICIE.

Popravdě přiznávám, že poslední kroky pana prezidenta vpouštějí do našeho ústavního systému něco, z čeho mám strach – nejistotu a nepředvídatelnost.

Proto považuji za důležité, aby prezident předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a poslancům (a především veřejnosti) své kroky vysvětlil. Zde jsou otázky za mě:

Která část ústavy zmiňuje vrchní zastupitelství či policii jako ty, kteří určují jmenování Vlády ČR republiky?

Můžete definovat oblasti informací, kterými se v budoucnu při výkonu svých ústavních povinností budete řídit (předpověď počasí, situace na D1…)?

Jaký novinový titulek ovlivní jmenování příští vlády vzešlé z PARLAMENTNÍCH VOLEB?   

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…